Friday, 4 December 2009

jujur ?

baru ni terbaca ...donald trump cakap...kalau hari ni org tu tak jujur dgn kita...sampai bila bila kita tak boleh percayakan dia...dia tak akan setia dgn anda...itu kata donald trump...bukan kata aku....

aku pulak kata ...mungkin itu satu kesilapan yg penah dibuat...dan tak mustahil dia berubah...kalau kita tk bagi kepercayaan kat dia lagi...sampai bila dia nak berpeluang membaiki kesilapan kan....

tapi adat manusia...terlalu sukar hendak menyatakan kebenaran...lebih gemar menipu dari berkata benar...or sembunyikan sesuatu dari berlaku jujur...bila jadi mcm ni...aku terfikir kata kata donald trump....betullah...

sebab hari ni aku berdepan dgn situasi yg buat aku terfikir...kejujuran...kebenaran...kepercayaan....semua tu boleh dibeli... seikhlas mana sesorang tu...dihati terselit jugak sekelumit pengharapan...tak kiralah dalam apa bentuk....

cuma aku ralat n sikit terkilan ...tu jer...ermmm

arriza : masih mencari dia yang jujur...

Wednesday, 25 November 2009

charity dinner - MIFA


















dulu semalam join charity dinner sempena MIFA..kali ni untuk bantu dana rumah anak yatim Raub..ok lah...untuk kali ni model yg peraga baju tu tak lah mengarut sangat fesyen dia mcm last time...aku pun suka tengok...gambar ni semua aalim yg snap...tapi aku tak berkesempatan jumpa dia pun...sebab terlalu sibuk dgn tugas time tu...tq aalim izinkan aku letak pic semua ni kt blog...kalau jumpa time tu..nak juga aku jadi model lepas org semua balik..posing sakan...suruh dia snap pic aku byk byk...tapi apakan daya...orang semua dah balik..aku still tak habis keja lagi kena melayan karenah dorang yg join ni...ehhehehe

antara yang berangkat ..Sultan Pahang n kerabat...artis RIzz AF n Siti...buat pertama kali aku tengok Rizz secara live..oklah aku mengaku dia handsome...Siti pulak..dah banyak kali kami jumpa...salam..peluk cium semua...ehehe...tapi malam tu Siti nyanyi lagu baru dia tu mmg aku mengaku...best sangat...hakikatnya aku tak minat Siti pun...tapi suara dia mmg power...dan Siti mmg cool...teringat masa kat pekan ....Siti nyanyi layan tuanku...punyalah sporting....n aku tabik lah kat dia...bawalah byk mana lagu pun...suara tetap kaw...apa rahsia yer...telur mentah ? hehehe...

aku lupa pulak..yg ambil bahagian saper...antaranya Tom Abang Saufi...yg tampil malam tu bersama camelia aka mimie...ehhehe...pereka lain i tk ingat...tunggu jugak kut Rizalman...zulfazli or Razuan ke ..tapi dorang tk join mlm tu...cuma siti yg peraga baju rekaan razuan.... tapi model from morroco n indon mmg cun cun lah...aku tgk pun geram....(ni kes salah jantina ke?..ahaks)

arriza : time mcm ni lah nk cari jerung besar ke..anak ikan ke...ahhahaha

Thursday, 12 November 2009

kisah kehidupan...

sangat mengecewakan...itu yang aku boleh katakan...dia bukannya org luar buat aku...aku pun bukannya adik tiri dia...tapi aku ni adik kandung dia...darah daging dia...satu ibu..satu bapa...dan aku juga satu satunya adik yang dia ada...adik perempuan bukan adik lelaki...tetapi mengapa dia perlu perlakukan aku sedemikian ? hanya kerana aku perempuan tunggal dalam keluarga ini...dia sanggup buat aku lebih kurang...kalau dulu...antara kami dah tak punya sesiapa...itu kata kata dia...tapi kini masa dah berubah...kalau kehadiran aku tak diperlukan lagi...aku pun tak perlu abang seperti dia lagi...apa guna punya darah daging seperti ini... kalau satu satunya adik perempuan yang dia ada pun dia sanggup tekan seperti ini....ok bagus...dunia aku lebih aman tanpa dia selepas ni...bagi sedikit masa untuk aku buang terus orang seperti ni dalam kamus hidup aku...terima kasih sebab jadi abang buat aku...

arriza : Tuhan...permudahkanlah....

Wednesday, 11 November 2009

jalan jalan cari makan...

rasanya blog ni amatlah jarang tempek gambar makanan....pasal apa erkkk...tapi disebabkan sepanjang aku kat alor star n sungai petani asyik keja melantak jer...so nak abadikan kenangan kt sana...boleh ke ? ahaks...2 hari di alor star...2 hari di sg petani...paling best makan makanan yg susah nak jumpa kat KL...
roti arab telur kuah durian...perghh...sedap giler kuah durian tu...sampai aku minta xtra...yerlah...susah nak jumpa...kat KL bukan ada kuah durian pekat mcm tu org jual...ni di mergong...

roti jala kuah daging...daging penuh mangkuk...murah pulak tu...tk sampai seringgit lagi kut harga dia...size besar kedabak...

nasi goreng brazil...yg ni kat pekan rabu...tengok muka tukang masak dia tak ada lah rupa macam Kaka ke..dan tak tahu aku...selama ni orang brazil makan nasi goreng sebegini rupa yer....ehehehe
pekan rabu secara simbolik...ni lah tempat aku dulu melepak masa sekolah menengah...dah jauh berubah...dulu ada hankyu jaya...city point..restoran hajjah tempat fevret aku dgn member makan...tapi kali ni pegi semua tu dah tak der...city point tu jadi apa mall ntah...kota paris kebanggaan aku pun...la ni sebut semua orang ternganga..aloq staq ada kota paris ke....?ehhehe...

dah penat kat alor star...lari balik sungai petani...hari tu dok park avenue...kali ni tukar emerald puteri pulak...ok lah bilik dia...selesa utk aku beradu....ahaks...kat sungai petani terlampau banyak benda nak buat...sampai tak cukup masa....nasi lemak mentega tak dapat makan....nasi lemak pak long kat kuala ketil terlewat pegi dah habis....tak per...aku datang balik pasni...
masa nak balik KL..singgah lah kuala sepetang nak makan mee udang...ni first time aku ke kuala sepetang...ehehhe....dah org sebut mee udang situ sedap...nk ler try....tak der lah sedap mana....biasa biasa jer...mee n kuah tak menarik langsung...harap udang jer penuh...aku punya mee udang lagi sedap...huhuhu...tapi dah orang sebut sedap...tu yg aku gi cari jugak...
udang menimbun....habis semua yg tak habis makan udang aku perabiskan...dah nama pun udang...arriza dgn udang mana boleh dipisahkan...mmg aku hantu udang....ehehehe

ada byk pic nak tempek...tp dah malas lah pulak....singgal kuala kangsar...ambil angin petang di kuala tu....nanti lah sambung...2..3 minggu lagi akan menyusul ke sana lagi...ada projek besar menyusul...InsyaAllah..

arriza: byk gak yer tempat kt ceruk malaysia ni aku tak gi lagi...rasanya dah habis pusing satu malaysia...

Saturday, 24 October 2009

bosan...

dah sampai masa aku terasa bosan dengan segala...bosan dengan sekeliling..bosan dgn dunia cyber..bosan dgn semua....now masa untuk aku away dari segala....maybe untuk seketika...dulu pernah rasa mcm ni..tapi sekejap jer rasa tu.....sekarang aku tak tahu untuk tempoh berapa lama...

apa apa pun thx buat sekeliling yg memahami aku ...yg menyedari bila aku tiada....yg masukkan aku dalam kehidupan dia...yg apa lagi yer....terima kasih kalian....moga kalian tak bosan mcm apa yg aku rasa...sesungguhnya aku jer yg tak paham dgn diri sendiri....aku dah bagi ruang yg luas kat diri sendiri untuk tarik nafas panjang...fikir apa yg aku mahu...tapi jawapan yang aku dapat....AKU BOSAN !

arriza : masa untuk melangkah keluar dari kepompong bosan...errmmm

dulu..masa kecil..kalau aku pakai stokin tak betul...aku bosan giler....dah tua ni...tak ada apa nk buat pun..lagi bosan ...padahal byk benda nak buat...tp semua tu ambil masa...mcm mana yer...waduhhh...

Wednesday, 14 October 2009

pabila aku makan kambing...

minggu yang memenatkan..itu yg aku boleh katakan pada sabtu...ahad yg lepas...penuh dgn jemputan rumah terbuka...majlis jamuan hariraya....untuk menyibukkan diri..so aku cuba menghadirkan diri ..bermula pada jumaat yg lepas...aku telah disonggokkan dgn kambing panggang...keesokan harinya seawal jam 11..aku dah melantak beriani kambing..kemudian...menuju ke rumah lily...sekali lagi kambing....satu perkembangan yang sihat bila ramai org melayu mula makan kambing...dulu bila aku sebut kambing...akan keluarlah ayat.."eee...tak penin ke...." tak pun ...
"kambing?...yucks..tak makanlah i kambing..."

sebut bab kambing ni..teringatlah kisah diofis aku ni..adalah suku sakat makcik makcik yg tak boleh makan kambing..kononnya kambing berbau...yg makcik sorang ni pulak..takut penin..dari kecil tk pernah makan kambing...bila aku dgn suku sakat aku sebut bab makan kambing...maka akan keluarlah perkataan yucks lah..no lah..nk jugak aku sula dorang dgn tulang kambing bila dengar mcm tu...tapi lately ni sudah tidak kedengaran perkataan tu..ni semua gara gara aku membasuh mereka dgn kambing...ahaha.. kisahnya beberapa tahun lepas bila restoran chille's yg sememangnya related dgn company aku ni buat perasmian pembukaan restoran baru..so bila mcm ni..kami akan dipanggil untuk makan segala apa yg ada kt chillis ni...siapa yg tak dpt hadir..kami tolong tapaukan... aku pun mendajalkan makcik makcik yg tak dpt join kita org makan ni..aku tapaukan semua dgn kambing...sampai kt opis..semua mkn sampai tulang pun dihisap... aku pun tanya..sedap ke..maka menjawab lah mereka...chilli's punya mestilah sedap...aku tanya "tak penin ke..saya tapau tu semua kambing..bukannya daging lembu taw....kan sebelum ni kata nk muntah bau kambing.." terus aku blah...lepas dari saat tu...tak ada lah pulak aku dengar dorang beryucks yok geli dgn perkataan kambing ni...

patah balik cerita open house ni...ahaks..untuk tidak menghampakan tuan rumah..setiap rumah yg aku pergi..aku makan apa yg patut...dan sememangnya aku telah bersedia dengan sebarang kemungkinan...aku mmg alah dengan ajinomoto... kalau makanan tu mengandungi tok aji..aku akan mual..pening seterusnya muntah...kalau terlebih..aku lembik..muntah berterusan...dan tidak mustahil..antara byk byk makanan tu...tidak mengandung ajinomoto ni...kesannya...petang sabtu lewat pukul 6 petang..aku nak balik rumah...kepala aku dah penin...tekak tunggu masa untuk membuang segala isi perut...jalan pulak jammed time tu...dalam kereta aku dah seram sejuk...malam kang kul 8 ada jamuan hari raya kat sakura kristal pulak...liza dari semalam call ingatkan aku...fadil n fadly pun sama...beriya pesan jangan tak datang...sebab ni dah jadi acara bulanan kami berkumpul...bulan lepas berbuka puasa kat intai-intai..sebelum tu dinelayan titiwangsa....dgn acara mcm ni lah masing-masing berkumpul ..berrcerita...tetapi selalu terjadi bukan bercerita apa yg berlaku sekarang...semuanya patah balik pada zaman remaja kami..tu yg best...mmg betul betul enjoy...semua gila gila...sampai ada yg cakap...kita tak jumpa masa mcm ni dgn org lain..hanya sesama kami jer yg boleh berkeadaan mcm tu..sbb semuanya dh mcm sebuah keluarga...disebab itu ia dijadikan acara bulanan...

tapi...sampai jer kat pintu pagar rumah...habis terburai isi perut aku..apa yg aku makan sehari keluar balik....tapi tak keluar pulak kambing..aku andaikan..kambing tak ada ajinomoto...ehehehe...masuk dalam rumah..aku dah nampak bulan bintang matahari semua...kepala berpinar pusing..terus mandi...baju untuk jamuan disakura tunggu masa untuk dipakai...aku gagahkan diri untuk pergi...tepat pukul 8 malam...aku tumbang...tk mampu lagi nak berdiri...handphone aku tutup..sure dorang tunggu kenapa aku tak dtg..sbb aku dah bagitahu aku hadir...tapi nak buat macam mana...penangan tok aji lagi hebat...tu lah padahnya bila aku tak jaga makan...main balun jer...

keesokan hari..ahad...badan masih lembik...on hp..seperti diduga..ketidakhadiran aku dipersoal...ehehehe..sori lah ..mmg tak larat...

isnin...masuk ofis seawal yg mungkin...tepat pukul 9 dah ada...sebelum pukul 9 naik lif sama dgn Mr.C...terkejut dia tengok aku....nampak reaksi muka berubah...ahhaha...mahu tak terkejut..selalu org nak cari aku dipejabat selepas pukul 11...tetapi smlm pukul 9 dah ada...maka terpacul lah soalan dimulut dia..."wah..early today.." aku balas dengan senyuman yang paling manis...cewah...ahahha sedekah jer lah kat apek ni senyuman..bukan dia nak ajak aku kawen pun..walaupun dia still membujang sampai ke tua.... sampai di meja..terus ke pantry..bancuh air...aku tegur colleague aku..semua muka terkujat... tak percaya aku sampai awal...ahahaha...sekali sekala aku buat kejutan...

memang sedari awal otak dah set masuk opis awal hari ni..aku nak siapkan semua kerja yang tergendala sebelum ni..4 jam concentrate mengadap segala kerja..Alhamdulillah..semuanya selesai...tiada apa yang perlu dikejar selepas ini...bolehlah rilex balik...

teringat seorang sahabat yang aku sms minggu lepas yang katanya terlalu bz dgn kerja dan kehidupan...dan aku sms lagi untuk kacau kehidupan dia sekejap..ahahaha.... hanya dengan dia aku selesa berbicara bila ada sesuatu yang buat aku menjeruk rasa...yoo..bahasa apa ni..hentam jer lah...

tu kadang aku terfikir...kita asyik meluahkan segala masalah kita..cerita kita...sampai suatu ketika kita terlupa tentang apa cerita org yg mendengar segala cerita kita....gembira kah dia..sedang bersedih kah dia...kita terlalu asyik dengan diri kita...sedangkan dia pun ada cerita untuk dikongsi jugak agaknya...

pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita ?....jap aku pikir..aku selalu tenangkan siapa yer...tak der rasa...yang aku tahu...angin aku jer...ehhehehe...then org tolong sabarkan aku.... sib baik dapat orang mcm tu..kena orang kepala angin macam aku jugak...bak kata seseorang tu kat aku dulu masa kami bergaduh...dia api..aku api..so hanya bomba je yang boleh padamkan kemarahan kami....ehehhe...kesannya...mungkin umur dah semakin meningkat...(nak tulis tua...rasa tak syok)...aku boleh berfikir apa yg terbaik buat aku...yang pasti..aku cuba untuk tidak membebankan mana mana pihak lagi selepas ini..aku cuba jadi yang terbaik buat diri aku..bukan diri orang lain...melihat diri aku dulu sebelum melihat orang lain...

sekian...apabila aku makan kambing...habis semua kuar...ahahhaha

arriza : ni bukan setakat luahan jer ni...ni dah tahap karangan...

Tuesday, 6 October 2009

privacy...

aku tak tahu apa yg aku tengah rasa sekarang ni...yg pasti kecil hati dan terasa sudah pasti...

semua ni bermula apabila aku add dia dlm FB aku...sekian lama aku add masih tak accept..alasan yg diberi mmg tak masuk akal...tapi aku tetap tunggu..dan terus- terusan add...sehinggalah pagi tadi...dia bagitahu...dia perlukan privacy...sebab tu dia tak accept...aku tak kisah kalau privacy yg dimaksudkan tu khas utk rakan terdekat ke apa...tetapi sedikit terguris bila ada dikalangan kawan kawan aku boleh pulak dia terima...cara dia..mcmlah dia ni artis terkenal dimana aku ni peminat fanatik dia....tolonglah...

setelah mendengar penjelasan dia mengenai ruang yg diperlukan...terus terang...aku kecil hati...seolah olah aku mengikut jejak dia ke mana sahaja dia pergi...dia pun sebut semua tempat kita ada jer...so aku dapat bayangkan...mungkin dia rimas...walaupun seingat aku kami hanya ada 2 tempat di game online yg join sama...terus aku kuar dari game satu lagi untuk beri dia ruang...dan satu lagi aku perlu dia keluar..untuk dia dapatkan privacy tersebut...tapi tindakan aku dia kata mcm budak budak..tak matang...hey..tolonglah...dah alang alang org sebut bab privacy ni..macam aku ni teruk sangat...prinsip aku mudah now..aku malas nak beban kan kepala...kalau itu buat dia bahagia dan rasa cukup bagus...ok teruskan...pegi mampus dgn privacy dia konon..tak ada dah aku nak cakap apa... apalah sangat nilai game yg ada ni semua...kalau dia rasa perhubungan yg kononnya perlukan ruang utk dia bernyawa ni sebelum ni buat dia sesak nafas...ok...aku bagi oksigen... terus terang jer cakap dia tk perlu org mcm aku..kan senang...buat apa nk terus bertahan bagai... bunyi mcm dah tinggal nyawa ikan cara aku buat kat dia...so now...gi jahanam....

aku tak emo..aku tak kecewa...cuma aku terasa dan kecil hati..tu jer...sebab aku anggap dia bestfren aku...sahabat terbaik yg aku penah ada...tapi bila dia dah sebut bab privacy ni...mmg aku ermmm...ntahlah....aku jer yg paham apa aku rasa....

arriza : ikhlas ?

arriza :

Monday, 28 September 2009

tanda soal..

tak semua org boleh berfikir sama mcm kita fikir...kadang aku terfikir...takkan benda yang semudah itu...yg mana jawapannya terlalu mudah untuk dimiliki...tetapi masih ada org yang tak mampu fikir...bodoh sangat ke ??...otak tak dapat bagi jawapan ?? ...bila aku berbincang dgn teman-teman mengenai persoalan ini...rata rata memberi jawapan yang tepat dan sama...maknanya ia sesuatu yg mudah dan semua akan menyatakan pandangan yg serupa..kalau bercanggah pun hanya sedikit dan konsepnya tidak lari....tetapi kenapa masih ada yang buat buat tak paham ??..sebab tu aku kata...tak semua org berfikiran sama walaupun hakikatnya kita hanya perlu satu jawapan sahaja...tetapi masih ada yg dungu..nak jugak belok kiri belok kanan...alasan...itu pendirian dia ? walaupun benda tu salah...ego ??

ntah...tiba tiba jer aku rasa nk membebel kat sini...sbb aku malas nk membebel kt luar sana...silap cakap aku jugak yg kena...so diam...tapi bagi yg cukup memahami aku...dia akan tahu...diam aku bahaya...biar aku bising dari aku diam....

tak perlah..biar aku diam dan jadi tanda soal untuk seketika...tunggu dan lihat...

arriza : diam dan simpan...

Sunday, 27 September 2009

gatal...


disebabkan sana sini org sibuk dgn crocs ni...aku pun menggatalkan diri beli satu crocs malindi...tiba pakai...sarung kat kaki..apsal aku tengok serupa itu aci mau gi estet menoreh jer...terus aku bungkus masuk kotak balik....tak ke gatal nama dia...dah tahu kaki aku mmg tak masuk dgn sandal sandal mcm ni..lagi gatal nk beli satu...konon nk try lah...best mana kan...mmg aku tak selesa pakai sandal tak der tumit ni...bila aku pakai kasut or sandal yg tak der tumit ni...rasa keyakinan diri aku rendah...lagi tinggi kasut tu...lagi keyakinan diri aku menyakinkan...berjalan pun rasa mantap jer...tersusun langkah...bila aku pakai crocs ni...terus aku rasa mcm aci nak pergi toreh getah kat estet.....ehhehe

arriza : misi perabis duit...huhuhuhu

Friday, 25 September 2009

kekekeke...






semalam kuar gi cuci mata...aku pergi wangsa walk...tak best sangat..bosan kt wangsa walk..sbb byk kedai tk buka lagi...aku masuk carrefour...masa kat carrefour...lalu kat gerai gerai tu...aku nampak gerai jual anak patung...comel comel doll kat situ..aku leka tengok apek tu dok promote...pretty doll ni boleh bercakap...apek ni beriya dok bersoal jawab dgn doll ni...aku pun testlah...aku tanya kat dia...do u want to be my fren...sekal dia jawab...ok...i am happy we will be the best frens..wah...syok pulak...aku test lagi tanya mcm mcm...dia jawab best jer...so...aku pun berminatlah nk beli...sbb mmg kt umah byk koleksi anak patung aku..dari kecil aku simpan...tanya harga..apek ni rekemen yg bilingual dotey..boleh ckp mandarin n english...$250...aku nk ambil yg $80 punya...sbb sama jer comel..tapi tak boleh bersembang mcm $250 ni...so sambar jer lah yg harga $250 ni...balik umah aku dok bersembang dgn budak ni...agak agak dia tak leh nk jawab apa aku tanya ..dia nanti cakap...i feel a little tired...i want to take a break...pastu aku cakap melayu...dia nanti jawab why so much noise...ehhehe...betullah aku tak der keja...ahaks....kalau usik hidung dia..dia nanti bersin..pastu dia jwb...don't touch me....ari ni aku dah boring layan budak ni...sebab dah habis semua perkataan dia kuar...dah mcm mcm lagu aku suruh dia nyanyi...ahahahaha

arriza: ada pun budak yg nk layan aku...ahahaha

Monday, 21 September 2009

disuatu pagi syawal...

pagi semalam..masa ziarah pusara ma dan baba...lepas habis baca yassin kt ma...lama termenung berbicara dgn ma...terus ke pusara baba yg hanya selang beberapa baris sahaja dari pusara ma...

setiba dipusara baba..aku melihat sesuatu yg amat menyentuh hati...dihadapan pusara baba ..seorang anak muda awal 20an berbaju melayu oren...sedang bertelengku...betul betul bertentang dgn pusara baba...leka aku memerhatikan dia...aku dah habis baca yassin...dia masih tak beranjak..aku lihat dah habis dia berdoa...dia tunduk ke bawah sambil menggenggam batu batu yg ada di pusara tersebut...kemudian airmata dia mengalir sayu...lama aku perhatikan dia...aku berteka teki..mungkin itu pusara awek dia...aku bisik dlm hati...bertuah awek dia dapat kekasih mcm tu...dah lah handsome...nampak sungguh kesedihan dia yg terasa kehilangan orang tersayang... kemudian tangisan dia semakin hiba...airmata dia semakin laju..dia tak peduli sekeliling...aku lihat mulut dia seolah berbicara kecil...

disebabkan rasa ingin tahu begitu menebal... aku pun buat buat cabut rumput diseliling pusara baba...aku ingin lihat siapakah gerangan tuanpunya pusara tersebut...sehingga ada org yg terlalu sedih dengan kehilangan arwah.....aku yg menyaksikan gelagat anak muda tersebut pun hiba...terlalu sukar untuk diluahkan keadaan ketika itu....agak lama dia disitu...agaknya dia sedar...dia diperhatikan...dia menyapu air mata...kemudian berlalu pergi...elok jer dia bangun...aku pun jengahlah ke pusara tadi...melihat pada tarikh lahir yg tertera dinisan...tahulah aku...tu pusara ibu dia...

waktu itu...tak semena mena aku merenung dari jauh pusara ma...terus teringat cerita di akhbar tempoh hari...seorang anak lelaki sanggup tinggalkan ibu dan biar ibu tersebut berkejaran ditgh jalan mengejar dia...hanya kerana tak mahu ikut dia pulang berhari raya...ibu tersebut dibiarkan di rumah org tua-tua...

seorang anak yg dipinjamkan ibu hanya seketika terlalu rindukan belaian seorang ibu...manakala seorang anak yang diberi kesempatan untuk berlama lama dgn ibu tetapi tidak menghargai....

arriza: harum subur dihati...

Friday, 18 September 2009

aku rindu...

sambungan 2 hari lepas...

tadi titik akhir untuk apa yg aku harapkan...walaupun hakikatnya smlm...aku sendiri sudah dapat menjangkakan ia sesuatu yg mustahil untuk berlaku...akhirnya aku bulatkan nekad..setelah dari pagi setiba di opis aku sudah rasa semacam...dicampurkan dengan staff dlm opis pakat pasang lagu raya...aku dah sayu...sebak...perasaan berbaur...akhirnya menjelang petang terlepas jugak apa yg aku cuba simpan....ada jugak yg kena hamuk dgn angin giler aku...mengapa dia mesti nak tengok aku sampai tahap ni baru nak buat ????...mengapa tak pernah belajar dari apa yg berlaku sebelum ni ???

ikutkan angin giler aku...ada yg sambut raya hempedu...tapi akal masih waras setelah mungkin aku diberi gula gula olehnya...umpama anak kecil...setelah puas menangis ..meraung...kemudian dijanjikan sesuatu...so diamlah seketika....tapi tidak setakat itu... aku sebenarnya tidak mahu rosakkan mood raya mereka...so aku tunggu selepas ini...berbaloi ke aku kongsi kesakitan ini...tu jer yg aku pikir...tak per..tengok mcm mana....kalau ada yg masih pacakkan ego setinggi klcc...aku minta maaf...sebab...apa yg aku boleh katakan lagi... hati telah letih...terlalu letih !

aku cuba untuk seceria yang mungkin raya kali ini.... petang tadi..aku cuba untuk hidupkan balik suasana raya dirumah peninggalan arwah ma ni...setelah sekian lama rumah ni mati bersama tuannya...raya tak pernah ceria selepas itu...beriya aku masuk stor cari stok langsir utk ditukar....seiingat aku...last aku tukar langsir umah ni tahun lepas...lepas tu aku mcm biar apa yg ada..tu lah...tadi menjengah distor...byk langsir baru yg masih elok..ada yg tk sempat guna...sebab arwah ma jahit sendiri semua langsir tu...tersusun rapi...sebut jer nak warna apa...buka almari baju baba...masih tergantung elok baju baju baba...ada 2..3 pasang baju baba yg aku simpan yg belum dibasuh ketika arwah sakit...sengaja aku biarkan bau itu....aku tarik nafas dalam dalam..aku hidu baju yg belum dibasuh tu...bau baba...

tapi untuk arwah ma...aku tak sempat simpan baju ma yg belum dibasuh...semua aku sempat basuh..manakala baju akhir ma pakai... abg aku cerdik sangat pergi tanam...mana sekolah dia belajar ntah...yg sempat aku simpan telekung ma yg pakai saat akhir...bau pun dah semakin hilang...yer lah dh 6 tahun..

arrggghhhh...aku tak suka perasaan ni...aku cuba buang rasa ni...tapi apakan daya...untuk tahun ni aku cuba untuk gagah diri ziarahi kubur...harap aku kuat...tahun lepas aku tak ziarah...aku duduk depan laptop layan game....aku teringat 2 tahun lepas..malam raya...aku ..arwah damit..ajipp...kami betiga pakat melayan perasaan dikool...masa tu lagu ebiet g.. aku mahu pulang iklan petronas tu lagu tema raya...lagu tu cukup untuk buat kami ketawa ..kami menangis...dan dikala kami pakat bersedih..ada jer antara 2 org ni yg nanti ceriakan susasana tersebut...kalau aku masuk jengah balik thread lama tu..mahu aku meraung...sebab hanya yg memahami jer faham perasaan ketika itu...aku rindu.....ermmm...aku teringat kata arwah di saat akhir ber ym dgn aku time tu...

tak perlah...semua dah berlalu ditelan kenangan...dan tu semua buat aku matang dlm kehidupan....

dipenghujung ramadhan ni...dikala kereta menyusur dijalan penuh sesak...buat semua yg pulang berhari raya...selamat memandu...peluk cium buat ayah bonda dikampung...hargai lah mereka semasa hayat...jangan jadi mcm aku...dah tak der baru nak menyesal...masa ada..bergaduh lah...merajuk lah...


arriza: andai dapat kuputar kitaran jarum jam...

Wednesday, 16 September 2009

2 hari lagi...

aku bagi tempoh 2 hari jer lagi...kalau tak der jugak apa yg aku harapkan itu..keputusan telah dibuat...kali ni aku nekad...sebab aku dah bosan...apabila permintaan kecil aku tak dapat ditunaikan...apa lagi yg aku boleh kata....sememangnya dia tak pernah mencuba untuk belajar memberi dan menghargai..apa lagi yg aku perlu tunggu ? aku bagi tempoh sebulan...tapi sehingga waktu aku luah ni masa tiada tanda...

sebarang perkara yg tak penah ikhlas elok dibuangkan atau dipinggirkan...tak mustahil aku akan bertindak zalim dan lebih kejam kali ini...(sadisnya bunyi)...tapi alang alang dah sakit...mengapa tidak kesakitan itu dikongsi bersama kan ?...aku tak perlu tunggu lama...2 hari jer lagi untuk dia merayakan "syawal hempedu" kalau ego masih mengatasi segala....


hanya itu yang aku boleh kata...ada 2 hari lagi..cerita ni akan bersambung...tak pun esok jer..sbb jumaat sesuatu yg lebih mustahil....

arriza: payah bila ada yg tak reti menghargai....

Tuesday, 8 September 2009

tapir vs tenuk

betullah orang kata...kalau tak suka tu..buat lah macam mana pun...tetap tak suka....tapi kalau suka tu...tak payah suruh...tergedik gedik nak buat....ermmm...tak perlah....nasib badan...abaikan....

blog aku jadi blog jiwang berkarat...smlm tak der keja...aku sumbat lah lagu lagu kegemaran aku kt sini...senang...pasni aku nk dgr lagu..lepak sini jer...tu pun ikut aku...nak jer aku sumbat smp 100....tak per...permulaan 20 dulu...pasni boring...aku tukar lagu lain...tapi nak tergelak...member aku kata...nampak sgt aku tua ...lagu semua zaman dia tak lahir lagi...kecuali lagu camelia dgn lagu letto tu jer....ahahahha...nasiblah..aku yg nak dengar.....

pastu sepanjang ramdahan ni...mmg emosi aku tak stabil langsung...perasaan sayu tu tebal sungguh...puas aku kikis....dicampur dgn sekeliling yg menyakitkan aku....tapi semalam...aku tergerak nk berjalan jalan layan blog kawan kawan....ada satu yg buat aku gelak sampai kuar airmata....dlm aku dok bersayu sayu tu...sempat gak aku jumpa hiburan yg teramat melucukan....bukannya apa....suatu ketika dahulu pasangan tapir air ni cukup tak senang dgn aku...sampai aku ambil keputusan utk diam dari semua until now....tiba smlm aku melihat sesuatu....mmg aku gelak sakit perut....tak per lah...hanya aku yg paham....tapi kalau ada 2 org lagi yg baca ni...2 org ni pun sure paham apa aku coretkan ni....dah tentu budak 2 org ni gelak terjatuh kerusi agaknya.....ehehehe....

mana ajipp ??....ooooo....ajip dah jadi babah...babah cool....(sama panggilan aku pangil kat arwah baba)....tahniah ajipp.....welcam back ke alam cyber....sib baik ingat password...kalau tak harus budak ni buka blog baru lagi....ekekeke...

pasal aku letak tajuk entry tapir vs tenuk ?....patut pequin vs tapir ke...baru nampak comel sikit...ahaks....bukan apa...tiba tiba aku teringat tapir..tenuk ...pequin ni masa aku berjalan jalan tak der keja semalam....mmg melucukan...tapi itulah yang dinamakan permainan dunia....abaikan .....tangan aku gatal sungguh nak tulis lagi...dah ...posa posa....

tak per...yg pasti aku ada lagi 12 hari untuk sesuatu.....mmg lagi 12 hari nak raya.....tapi ni bab lain...dimana penghujung keputusannya pada hari raya.....aku berharap sangat untuk ini....ermmm....hopefully dipermudahkan....

arriza: aku yang semakin diam....

Friday, 28 August 2009

wishlist...

kat IG ada thread baru yg dinamakan The Wishing Well ...maka ramailah yg wish inginkan sesuatu...aku pun kepingin untuk lahirkan apa yg aku impikan...tapi memandangkan terlampau banyak permintaan..so aku abaikan dulu permintaan aku...sebab aku pasti belum tentu dapat apa yag aku inginkan...ehehehe...

cuma terbayang sedari dulu aku teringinkan beberapa benda yg until now aku tak dapat dapat...antaranya :

- PULUT WAJIK..mmg banyak kat pasar malam..tapi aku tak jumpa yang sedap mcm arwah ma buat...dah 6 tahun aku teringin nak makan pulut wajik ni time raya...tapi tak pernah dapat...selalu kat pasar malam jual aku beli..tapi tak der yang memuaskan hati aku...kalaulah ada mak mak saper yg terer buat pulut wajik ni...nak gak aku merasa sebekas...tu yg aku inginkan buat masa sekarang...

wishlist yang lain yang saja nak bermanja manja..aku teringin :

-SELENDANG HITAM ALA ALA PASHMINA - selendang ni aku nak yg kain macam jubah hitam yg org arab selalu pakai tu...jenis kain kasar....bukannya tak boleh beli..saja nak manja manja ..nak org kasi ...ehehehe

- BROOCH - ni satu lagi benda mengada-ngada yg aku nak...ehehhe...mcm best jer dpt brooch pakai raya nanti...tapi aku suka brooch yg comel mcm kucing ke...rama-rama ke.....bukan bunga bunga yg mcm biasa tu..

buat tersayang...aku dah lama impikan benda ni...until now tak dapat dapat...huhuhuhu

JAM TANGAN CARTIER - besday tahun ni tak dapat gak.....harus aku beli sendiri...tak dapat cartier rasa rasa apa yg mampu pun oklah...tapi nak gak yg best mcm cartier tu...

itulah antara wishlist aku yang aku malu nak tempek kat thread...huhuhuhu

arriza : saper nak jadi pari-pari..silakan...ehehehe

Monday, 24 August 2009

senja itu...

Lebaran senyummu
Membuatku rindu
Perasaan ku layu tanpa bicara hatimu
Jiwaku luluh tanpa suluh cahaya matamu
Kiranya kau mendengar ketika ini

Kulalui duka dalam laung ketawa
Kulalui duka dalam pasrah dan nestapa
Sungguh-sungguh aku mengharapkan
Kiranya kau mendengar ketika ini

Kau tiada mendengar tika ini, aku tahu
Pergimu bersama seruan
Laung-laungan suci
Dipayungi rintik-rintik air mata
Membasahi tanah di pusara
kiranya kau mendengar tika ini...


senja itu..airmata dia tumpah lagi...sungguh dia mengharap waktu itu ada org yang mendengar rintihan dia...tapi apakan daya...untuk cari teman bicara tika itu...siapa ?

arriza : shoulder to cry on...

Saturday, 22 August 2009

salam ramadhan...

ramadhan muncul kembali.....semoga ramadhan kali ini memberi lebih ketenangan buat semua...selamat menjalani ibadat puasa...buat kalian yang membaca...salam ramadhan..andai kata selama ini ada yang terguris rasa..aku mohon kemaafan dibulan yang penuh keberkatan ini...

setiap kali ramadhan...aku akan terkenangkan pengalaman berpuasa dirantauan seorang diri...buka puasa berbekalkan serunding...sambal ikan bilis dan acar kiriman arwah ma...

setiap kali ramadhan aku rindukan sahabat sahabat yang telah pergi menemuiNYA...moga kalian beroleh kebahagiaan disana...

arriza : ramadhan penuh kemuliaan.....

Sunday, 16 August 2009

u rock...yeahh


selamat pengantin baru buat ustaz rock aku...ana ucapkan semoga bahagia ke anak cucu.. :)

u rock..yeahhh

arriza :sometimes we just have to go with …whatever happens...happens...

Kembara berjalan bersendirian
Mencari jalan pulang
Bilakah masanya embunkan menjelma
Di tanah gersang yang membakar

Alangkah pedihnya nasib kembara
Ditengah khatulistiwa
Tak siapa yang dapat menghilangkan dahaga
Namun tetap ia bertahan

Kami semua senasib dengan mu
Wahai kembara di tanah gersang
Mencari kebahagiaan dalam hidup
Menempuh berbagai rintangan yang ada
Namun bahagia masih impian

Kau masih berjalan dibawah sinar
Bulan bintang yang membimbing mu
Suatu hari kau kan bertemu
Sungai mengalir di taman indah
Nanti di suatu masa

Friday, 14 August 2009

checkmate


Aku selalu baca..orang selalu tulis..hidup ini satu percaturan…kadang aku pelik..kenapa mesti CATUR ?...apa kaitan catur dgn hidup…catur ni permainan…dimana kita berlawan untuk mempertahankan raja..askar dan menteri berjuang habis habisan untuk selamatkan raja dari dicheckmate…..

Sedangkan hidup…kita berjuang habis habisan...sendirian…tak der saper nak tolong selamatkan kita melainkan diri kita sendiri…(ko ingat ko raja nak ada orang jaga ??)..so aku anggap…ayat hidup satu percaturan tu tak boleh pakai…definisi catur walaupun ditambah imbuhan per dan an masih berbeza buat aku..

Sebut pasal catur ni…sedari kecil aku didedahkan dgn permainan chess ni…seawal umur 4 tahun..aku asyik tengok abang sulung dgn abang no 2 aku main chess…bila aku kata nk join sekali…abang sulung selalu cakap…budak kecil tak boleh main chess…aku tanya kenapa tak boleh…dia jawab…sebab chess ni susah..nak kena pikir…aku kata..aku boleh pikir…ajarlah aku…abang sulung kata…budak kecil pikir tak sama dengan orang besar…dengar macam tu..aku tak puas hati…aku suruh arwah ma ajar…arwah ma pulak cakap…manalah ma pandai main chess…yang ma tahu..kuda jalan L…queen jalan bebas…yg lain ma belum belajar lagi…ma kata..kita main dam jer lah…lagi senang…aku tak puas hati…aku pujuk abang no 2 suruh ajar aku main chess…abang no 2 kesian tengok aku beriya nak main chess..dia pun kata ok…

Bermula dari waktu itu..umur aku 4 tahun aku dah terdedah dgn permainan catur ni…masa mula mula aku main dgn abg no 2 aku…memanjang aku menang…sengaja dia bagi aku menang…sebab dia malas nak layan aku main lama lama kut….bila dia pergi sekolah..aku ajar ma main pulak…akhirnya masuk sekolah rendah..aku wakil sekolah untuk permainan chess sampai peringkat negeri…abang sulung pun sampai jadi jurulatih chess…memang chess ni sinonim buat kami satu family…

Yang aku ingat…masa aku kecil…aku cukup cemburu tengok abang abg lawan chess dgn baba.. aku sekadar memerhati jer… naik sekolah menengah…chess jugak lah yg jadi penghubung aku dgn puppy love aku…balik jer sekolah..kami lepak kat library lawan chess…bila dah remaja…cinta beralih arah…tersangkut dgn mamat sorang ni pun melalui chess jugak…ntah…aku rasa lelaki yg terror main chess ni smart thinking…huhuhu…sampai lah kini…chess jugak yg jadi penyebab aku tersangkut untuk beberapa perkara….

Baru ni angin aku…bila chess kristal yg aku jadikan perhiasan kat meja bali pecah sebiji… budak yg bagi pecah ni jenis selamber jer…tak rasa bersalah langsung…Cuma sebut…sorry..pecah satu…hampehhh…

Masa aku tulis ni…berita permergian ustaz asri rabbani sedang kedengaran…zaman remaja aku..aku membesar dengan lagu lagu nasyid ustaz asri..bermula dari Nada Murni lagi aku mengikuti perjalanan nasyid ustaz asri…teringat masa kat kolej..bila time nak balik rumah…kena menapak kat bus stop..tunggu bas mini nak sampai dari lembah pantai ke chow kit… dalam masa dok tunggu tu..lalu lah pemuda belasan tahun…berjubah hijau pekat or hitam…berserban…kadang kadang kanak kanak…sambil memegang majalah terbitan Al-Alqam…dan beberapa barangan keluaran Al-Alqam…aku pun tak pernah lepaskan peluang..memang sentiasa beli majalah dia…aku suka baca...termasuklah kaset nasyid Nada Murni ni…mmg aku tak pernah miss beli…lagu lagu yg dialunkan oleh ustaz asri mmg menusuk jiwa…hari ni aku dengar lagu arwah dari album pertama Nada Murni…pondok kecil…selimut putih…ibu mithali..zikir munajat…sayu jer rasa…sampai yg terkini Rabbani berduet dgn amy search untuk lagu mentari merah diufuk timur…pun terasa sangat… Kelunakan suara arwah..lembut jer..mmg tiada saper yg dapat menandingi…Al-Fatihah buat arwah…

Apa yg pasti..pergi tak kembali….teringat kata kata dari mulut ma sehari belum pergi…”ma kalau nak meninggal biarlah ikut umur nabi…sekitar 60 an…ni baru 47..rasa muda lagi kalau nak meninggal pun...tapi hati rasa sayu…umpama hendak berjalan jauh…”…kalaulah aku tahu esok tu adalah hari terakhir ma…dah tentu aku berjaga setiap saat.. biarkan ma meninggal dalam pangkuan aku….

Bila aku terbaca arwah yasmin ahmad meninggal…cerita dari ibu arwah mengenai kebaikan arwah terhadap ibunya…airmata aku mengalir laju…kerana apa yg arwah lakukan buat ibu dia..itulah yg berlaku terhadap aku dan ma…setiap hari paling kurang 3 kali ma akan called aku…tanya dah sampai office ke belum…tengahari tanya makan apa..pukul 5 tanya nak balik pukul berapa…bila aku tinggal asing..sabtu ahad jangan citerlah…berpuluh kali called selagi aku tak muncul kat rumah ma…bila ma pergi..semua itu hilang..tiada lagi panggilan telefon buat aku…tiada siapa lagi yang akan berbual dgn aku panjang lebar mengambil tahu mengenai kegiatan harian aku… kadang pukul 2..3 ma akan call semata mata nak bercerita mengenai apa yg ma tonton di tv…hanya kami berdua perempuan dalam keluarga ini…aku bukan sekadar seorang anak..tapi aku ibarat kawan buat ma… ma boleh meluahkan apa sahaja masalah dia kat aku….dan sehingga saat ini aku masih terasa kehilangan yang tidak berpantai…

Tak mampu nak coret lebih lagi…hanya orang yang rasa akan memahami….bagi yang tidak pernah melalui ini semua…apa yg aku boleh cakap…setakat bercakap..semua org boleh…


Arriza : mati adalah pasti..hidup InsyaAllah…

Wednesday, 22 July 2009

bila saya mahu kurus..

sejak aku tengok program the biggest loser...sedikit sebanyak mempengaruhi aku untuk kuruskan badan...walaupun aku tak lah gemuk sangat...belum mencecah 65kg lagi...tapi disebabkan dah kena tegur dgn org tu suruh kurus....so aku tekadkan azam untuk balik ke berat zaman kegemilangan aku..47-50kg...masa ni ada org boleh timang timang aku lagi...ahahaha

bermula dari april...aku mulakan kempen kuruskan badan...kesannya berat aku makin naik...dari 60kg ke 63kg...huhuhu...aku bukan jenis kuat makan...tapi aku kuat minum...kalau gi kedai makan...paling kurang 2 gelas air sudah pasti untuk aku...sampai ada budak ni panggil aku sinki...apabila org dah mula panggil aku sinki...semangat aku semakin kuatlah konon nak kurus...

then bila BV buka thread kat IG pasal kurus...maka bertambah tambah bersemangat...disebabkan ada program kurus secara berjemaah kat dalam tu...aku siap beli 3 kotak patch yg elyssa jual...tempek kat kaki untuk buangkan toksin dalam badan...mmg hasil dia kita boleh lihat sendiri...
patch yg belum diguna
patch yg telah diguna...tapi ni bukan aku punya...ni aku ambil pic si elyssa tempek....hehehe...aku punya dah lama masuk tong...sbb bau dia mcm unagi basi...mmg serupa mcm ni...dah seminggu aku tempek patch ni..tiap-tiap malam sebelum tido...


tak cukup dgn tu...aku dok timbang tak jugak turun...aku pun orderlah sauna infrared...org tu pesan seminggu 4 kali jer buat...sebab terlebih semangat..aku buat tiap tiap hari setengah jam...kesannya seminggu buat...aku tak boleh nak berdiri lama...rasa nak pitam...

trainer aku dah membebel kat aku...dia kata org dlm biggest loser tu nak kurus punyalah teruk buat senaman...awak lagi nak tempek patch...dok dlm sauna...dia kata tak kan berkesan selagi aku tak exercise...so sabtu baru ni aku pun ikutlah program dia...berlari sejauh 3km...macam nak tercabut kepala lutut...sebab dah lama aku tak lari...asal aku berhenti jer..dia tolak aku suruh lari...ala ala Bob Harper mamat ni...punyalah serius train aku...kesannya balik jer rumah lepas habis berlari...segala urat..sendi aku semuanya sengal...sampai hari ni aku sakit badan...

migrain aku pun bertambah teruk...badan aku pun bertambah sengal...berdiri lama aku rasa nak pitam...nak mengadap laptop pun tak tahan lama..pandangan aku lalok jer rasa...semuanya gara gara nak kurus....belum lagi aku ambil pil ke apa... ari ni aku stop sauna...aku stop patch...dari tadi balik aku dah sakit kepala...aku tido...ni rasa kurang sikit....trainer aku suruh aku stop dulu buat sementara....kang tak pasal aku mati kering...

ni..dah pukul 2.30 pagi...aku tgh mengunyah burger yg dibeli disimpang jalan sebentar tadi...macam mana nak kurus...pagi buta org tido..awak melantak....ehehhee..ok lah tu...dari petang tak makan...(ayat penyejuk jiwa)

arriza : kalau dia tak tegur aku gemuk...sampai now aku tak der nak pikir pasal berat badan ni....uwaaaaaaaa.....

Monday, 20 July 2009

auuwww...

byk betul benda yg aku kena buat dan aku mahu buat...tetapi tak semuanya berhasil..tak perlah...harap masa masih panjang buat aku...

cuma kali ni..sedikit terkilan dgn sesuatu yg terjadi ...aku kenal cik auw ni rasanya terlalu baru..belum mencecah setahun ...kufikirkan dalam auw auw dia semuanya lurus...tiada yg bengkok...sebab aku nampak golongan ni..tambahan dia seperti seorg yg telus...lurus..semuanya habis setakat itu...tapi tak sangka sebaliknya...habis segala privacy aku diceroboh...yg buat aku sakit hati...segala benda yg aku cerita dlm bentuk mainan pun boleh dijadikan skrip untuk drama yg serius....bila semuanya aku tahu...tak pasal mcm monyet menggelupur...dan ni semua pengajaran buat aku...jangan sesekali letakkan kepercayaan yg tinggi buat org yg masih baru dalam proses persahabatan...dan hikmatnya..aku tetap cool...kalau sebelum ni mungkin aku dah angin...tapi lately ni aku rasa aku semakin matang dalam membuat keputusan...lebih byk berdiam..atau sebenarnya aku dah penat...malas nk bising...masa dah berubah mungkin...

baru ni aku berdepan dgn cik auw....dia pulak yg malu sendiri dgn aku..padahal aku tak cakap apa pun..aku buat seperti tiada apa apa yang berlaku antara kami...aku sembang biasa jer..sampailah dia sendiri buka mulut cakap..dia tak nak hilang kawan mcm aku...bla bla..bla...slow jer aku jawab..."erkk..u ada buat salah dgn i ke...apa yg u merepek ni?"... sebab waktu itu aku tak nak ingat apa apa dah...tu semua hanya buat aku sakit hati..atau aku dah semakin tua..malas nk pikir apa dah...ehhehe...yang pasti aku dh byk belajar...belajar menilai...tetapi untuk belajar memaafkan masih dalam proses tadika....yg pasti semua org buat silap...cuma adakah kesilapan tersebut akan berulang...kesilapan yg serupa...

tadi masa berbual dgn member yg tahu hujung pangkal citer...dia pulak yg angin...kalau aku tempek semua ym dgn member tadi..mmg aku gelak sorang...sbb kwn aku beriya marah mcm kena kt dia pulak...padahal ni semua kena kat aku...

***** : dia x minta maaf dgn u ke?
***** : bodoh...dah buat org macam ini lagi ckp x mahu hilang kawan...geramnya i dengar...
***** : eeiiii kalau i jadik u abisss sumpah seranah bertan-tan kena maki dgn i...
*****: abiss pondan mana lagi yg citer ....

ntahlah..utk kali ini aku boleh terima lagi utk berbual dgn cik auw seperti biasa...aku tak nak ingat dah apa yg dia buat...kalau sebelum ni minta maaflah aku nk sambung balik...aku akan putuskan terus tali persahabatan tu...tapi untuk kali ni..sesorang tu pun minta kat aku jgn putus kawan dgn dia...aku pun anggap apa yg berlaku ada hikmat walaupun nama aku buat seseorg semakin tercalar...kepercayaan seseorg buat aku semakin nipis...Allah maha mengetahui...

semoga dugaan ni semua mematangkan aku dlm menjalani kehidupan sehari-hari...teringat sebuah puisi ...ingat ingat lupa..tapi bunyi dia lebih kurang mcm ni kut...

dalam menyeluk poket sehari hari
tak bererti isinya sama
hari ini mungkin tebal
hari esok mungkin nipis
hari seterusnya mungkin tiada isi...kosong...
yang pasti...
ketika tangan menyeluk..
ia akan merasai sesuatu...
berbeza dan tidak serupa pada setiap detik...



arriza : auwww...sakit taw...

Tuesday, 7 July 2009

terperangkap dalam sinaran....


Terperangkap dalam sinaran
Sinaran yang menyilaukan mata
Dari kegelapan terpercik sinaran
Yang menjanjikan keindahan

Tiada kusangka
Telah berjaya mengejar cita-cita
Tapi malangnya
Semua yang indah hanya sementara saja

Ku terperangkap dalam sinaran
Yang mengkaburkan mata setiap insan
Hidup ku yang tenang sekarang bergelora
Kerna ku terpedaya silau cahaya

Ingin kutemui pengertian
Dari celah-celah sinaran
Kini kusedar makna sebenar
Kilauan cahaya cumalah khayalan


arriza: nampak sangat aku dah tua..layan rock kapak...lagu ni ada orang suka nyanyi...aku ingat mamat ni nyanyi suka suka...dia saja reka reka jer time tu..sekali 2 tahun lepas masa sonic jadi d.j kat radio ig..dia pasang lagu ni...baru aku tahu...lagu ni mmg wujud...tadi masa drive dengar radio sinar pasang....teringat kat mamat tu...

Monday, 6 July 2009

i hate this part..

pertama sebelum aku terlupa..thx a lot buat semua yg wish ari tu...tak der hadiah yg istimewa aku terima..cuma sebiji mug n card pemberian AI n ND...berangan lah jugak kut kut dapat TAG ke..huhuhu...angan angan jer lah... :(..apa apa pun aku terkejut dgn sms ajipp....ajipp..miss u so much...zaman itu sudah jauh berlalu...

hari ni..bila aku singgah blog aku..aku tak tahu apa yg aku rasa..kosong ?..berbaur..sini selalu menjadi tempat utk aku luahkan sesuatu..tapi kenapa lately ni aku terasa sendirian aku tu lebih ke luahan aku...betullah org kata..diam itu emas...perasaan kita...apa yg kita rasa tak siapa bisa memahami...rindu aku...kesakitan aku..hanya aku....

mmg emosi aku tenat lately ni...nak kata nak menopuse lambat lagi...tapi yang pasti terlalu sukar untuk sesiapa faham aku...

tadi aku masuk blog rizal..(ni rizal junior aku kt UM..bukan rizal sorang tu..) aku suka baca blog dia...aku rasa setiap apa yg dia coret seperti cermin aku...sampai ke bait al fatihah buat arwah mama rizal..aku sebak...ada persamaan itu buat aku...

ari ni..aku tertanya tanya kat diri aku...apa yg aku inginkan selama ini...berbaloi kah untuk aku tunggu ?...tidakkah ia sia sia jika hasilnya mengecewakan ?..berapa lama aku perlu untuk ini ?...penat fikir...aku buntu...aku terasa kebosanan itu...

aku perlu noktah untuk seketika...fikiran aku tersangatlah berserabut...

arriza : lonely...

Monday, 15 June 2009

hepi besday to me...

tiap tiap tahun aku nak tempek benda ni kat blog agar aku tak lupa hadiah paling bermakna dalam hidup aku...semalam ingat nak tunggu detik 12 mlm...nak tengok saper org pertama nak wish kat aku...tapi mata dah mengantk sangat...penat drive dari singapore...sampai pun dah dekat kul 7....akhirnya aku tumbang....tu pun terganggu tido sebab mimpi ....ermmm....sebenarnya ada perkara lan nak tulis...tapi nak gak tempek benda ni dulu....

Ma...15 june...genap 6 tahun ma pegi tinggalkan E...
E terasa kehilangan,kesepian yg tiada berpenghujung. 6 bulan Ma menderita barah pangkal rahim.selepas operation Ma menjalani kimoterapi...habis rambut Ma gugur...berat Ma turun sampai 46 kg..

sebulan sebelum Ma pergi Ma asyik pakai baju E. Sebelum ni ma paling pantang pakai baju orang walaupun baju anak. Ma kata baju ma semua besar sekarang ma dah kurus jadi ma pakailah baju E.

7 june 2003 - Ma minta E masakkan ikan kerapu sweet sour. Ma kata E masak kerapu sedap...E masakkan utk Ma. Tapi Ma makan sikit je...

8 june 2003 - Ma suruh E masak spaghetti. Jam dah pukul 9 pagi. E sibuk nak ke ofis, Ma sibuk nak makan spaghetti. Dalam hati aku merungut. Tapi E buat juga. Ma makan bertambah 2 pinggan...hilang marah E.

12 june 2003 - Ma nak makan roti jala kari ayam. Pagi-pagi Ma bangun siapkan semua bahan. Ma minta tolong E buatkan...Ma kata Ma tak larat nak berdiri lama-lama. E suruh Ma berehat. E siapkan semuannya. Ma makan bukan main berselera. Ma kata lepas ni Ma tak payah buat roti jala dah sebab E dah terror tirai roti jala.

13 june 2003 - Ma batuk tak henti. E bawa Ma jumpa doktor. Doktor bagi ubat suruh Ma berehat. E telefon 2 lagi anak Ma suruh balik tengok Ma. Abang sulung kata tunggu hujung bulan. Anak no 2 ma dah 3 bulan tak balik tengok Ma. E call dia cakap dia sibuk projek belum siap...kalau E nak pakai duit sebab jaga Ma cakap berapa banyak E nak dia boleh bayar kat E...E geram. Sakit hati dengar anak kesayangan Ma cakap macam tu...E sembunyikan dari Ma apa abang cakap. Ma kata tak apalah anak Ma semua kerja besar...masing-masing sibuk.

14 june 2003 - Ma kata esok harijadi E Ma nak beli kek 3 tingkat...Ma nak buat pulut kuning hantar kat surau sebab anak perempuan Ma dah besar. E malu dengar...Ma beriya-iya nak buat.

15june 2003 - E bangun nak panggil Ma solat subuh...Ma dah kaku...keras tubuh Ma dah sejuk...Ma inikah hadiah hari lahir E dari mak ?

SELAMAT HARI LAHIR BUAT AKU…genap 6 tahun Ma pergi.....

Thursday, 11 June 2009

dushhh...

dah lama tak rasa letih sebegini...pagi tadi bangun pukul 5...kul 6 terpaksa bergegas ke subang airport...first time naik firefly ke kuantan...baru nak terlelap..pilot dah bagitahu jap lagi pesawat nak mendarat...cepatnya.. 30 minit dah sampai...compare dgn MAS 45 minit...tapi tu ler...sepanjang perjalanan bunyi kipas tepi tingkap aku ni kuat..sampai lagu yg dia pasang dari fly.fm pun tak dengar...saja aku nak try naik firefly...disebabkan dia ada penerbangan awal...tadi aku kena attend meeting awal...nak drive dah penat...sebab baru jer balik dari cameroon highland 2 hari lepas...lusa pulak ke singapore sampai ahad...minggu depan lagi lah bz..jadual padat...lepas besday aku 15...16 aku dah kena terbang...

cukup meletihkan...bukan setakat letih badan..minda pun letih..terpaksa berdepan dgn mereka mereka yang buat aku sakit...geram jangan citer lah...macam seminggu ni...berdepan dgn minah sengal yg aku tak tahu sakit apa...bila semua hasil kerja aku...minah ni dgn muka tak malu boleh mengaku dia yang buat...tanpa rasa bersalah memandang aku tersenyum sinis...disebabkan aku ni belum meroyan nak buat hal depan org org besar..so diam jer lah...sampai aku rasa aku dah terlampau banyak diam sehingga ada yang boleh perlakukan aku sedemikian rupa...hinggakan satu ketika member aku boleh cakap.."erkk bukan semalam u ke yang bersengkang mata stay kat opis siapkan benda tu...pasal dia kata..dia buat ?"..aku hanya mampu tersenyum...aku jawab slow jer..."lantaklah..org dah giler kuasa...nak sangat sampai sanggup pijak kepala...muka tak malu mmg macam tu"...aku tak tahu apa perasaan org macam ni ...tak der perasaan ke dia...aku selalu kata aku ni zalim tak der perasaan...tapi betul kata kawan aku.." u ni sebenarnya lembut sangat..jiwa u halus..u tahu tak..." yup..aku baru perasan itu... tapi hakikatnya bila aku dah terlalu bosan...aku letih...sebelum ni aku selalu tengok drama kat tv...ada ke org mcm ni...boleh ke mcm tu...now aku sendiri berdepan dgn realiti ini...waduh dunia....tak per lah..rezeki aku tetap melimpah...walaupun orang buat aku macam ni...diam bukan bermakna aku mengalah...sampai satu ketika meletup jugak...cuma now aku penat..terlalu penat...

minggu depan besday aku...15 june...genap 6 tahun ma pergi...tahun lepas dapat gak hadiah dari dia....tahun ni ? ermmm.... walaupun lately ni aku sedikit bosan dgn apa yg terjadi..but jauh disudut hati masih mengharap sesuatu....

arriza : moga keajaiban itu datang...

Sunday, 24 May 2009

bonjour....



baru ni dapat perutusan dari perancis...sedikit terkejut..sebab aku tak mengharap apa apa...ada..ada..tak ada sudah..last aku terima berita tu januari...now dah may...so aku anggap tiada apa apa yg akan berlaku...tapi bila surat tu sampai jumaat baru ni..aku terkejut...4 bulan dah berlalu...aku tak tahu nak kongsi dgn siapa berita ni...tambah now byk yang material sangat...people judge you on what you have not on your genuine friendship...it must be hard for me...life is always full of challenges...ermm..mula aku nak merepek panjang panjang...tak per lah bagi aku tempoh untuk perutusan ni...akan ku pikir panjang...

arriza: apsal tiba tiba kuar lagu dato shake pulak ni...eehhehe...sebut perancis terus kuar tu sais je taime...tapi lagu ni mmg aku suka pun..tambah dato shake yg nyanyi...waduh...

Friday, 15 May 2009

failed lagi...

13 may besday arwah ma..tapi waktu tu aku tak bermaya nak luahkan apa apa...dapat panggilan dari abg ayyie mengingatkan aku mengenai harilahir ma..nak jer aku cakap...tak yah call...aku sentiasa ingat...bukan macam dia tu...

memang menjadi budaya dalam family aku..harilahir sentiasa dirai..setiap tahun kami akan meraikan harilahir....kalau tiada sambutan besar besaran..kami akan meraikan sesama keluarga...mesti ada jamuan makan besar...kalau time aku sekolah..satu class kawan akan datang...yang best dapat hadiah...bila dah dewasa...sambutan lebih kepada kaum keluarga sahaja...tapi hadiah mesti ada untuk diberi...cuma abang sulung aku yang kurang sikit dalam bab ni...dia selalu bertekak kata ini bukan budaya kita...puas arwah ma n baba terang kat dia..ma selalu sebut..kita bukan family yang besar..cuma ada 5 orang jer...dan setahun sekali untuk meraikan salah seorang tu..kalau itu bukan budaya mengapa tidak kita jadikan dia budaya family kita...abg sulung aku tetap boikot walaupun ma tetap buat makan besar bila tiba harilahir dia...dan dialah satu satunya abg yg jarang nak bagi aku hadiah bila besday aku...tapi yg aku ingat...hadiah untuk ma n baba dia tak penah lupa setiap tahun...harilahir adik adik dia jer yg dia tak malas sambut...tapi setiap tahun aku wish gak besday dia..sekadar ingatan..yang aku ingat pemberian terakhir dari abg sulung untuk aku ialah 5 buah buku kira kira 15 tahun yang lalu...ehehe...abg kedua aku...walaupun lately ni mcm ada jurang...tapi until now masih ada lagi ole ole buat aku....dan besday aku pun dia tak penah lupa wish...yerlah..mesti dia ingat..harilahir aku sama date dgn hari ma meninggal....

aku tahu..ma bangga dgn aku...masa hari pertama aku dapat gaji..aku hulurkan $500 kat ma..ma siap bagitahu jiran sebelah..."anak perempuan saya dapat gaji semalam..dia bagi saya 500...tak sia sia saya kandungkan dia "...masa aku terdengar perbualan ma tu....Allah jer yang tahu betapa bangganya aku waktu tu....malam tu pulak..ma bagitahu baba..aku bagi dia 500...dia nak belikan aku gelang kaki...3 hari selepas tu ..aku terima gelang kaki dari ma...tapi tak sampai 3 bulan aku pakai..gelang tu bolos masuk lubang jamban....ehehhe...aku tak bagitahu ma sampai sudah gelang tu masuk lubang jamban...aku kata malas pakai...setiap bulan aku hulur duit kat ma..ada jer barang yg ma belikan untuk aku...tapi aku ralat...semua wang yang aku bagi tu...ma masukkan dalam ASB aku...satu sen pun dia tak guna .... itulah...seorang ibu sentiasa pastikan masa depan anak dia...

dan diwaktu ini..bila aku termenung ingat semua ni...Allah jer yang tahu perasaan aku saat ni...tak der seorang pun yang dapat faham apa yang aku rasa...kenangan tu terlalu sukar untuk dipadam...teringat kata kata u jin kat ju sang dalam citer winter sonata...jika ari ni kita bisa berbual ..gelak ketawa dgn seseorang...tiba tiba keesokan harinya orang tu dah kaku...terus hilang dalam sekelip mata...kehilangan itu tak ada siapa yang dapat memahami jika dia tak rasa...

aku masih tak sihat sepenuhnya...tekak masih mual..lidah pahit...tapi Alhamdulillah badan dah terasa segar sedikit berbanding seminggu yang menyakitkan...tapi saat ni aku bosan...aku terasa kerinduan yang menyakitkan...aku rindu masa lampau...di campur dgn sekeliling aku yang memenatkan...hari ni aku cuba nak ketawa riang tapi semua tu tak mudah untuk didapati... aku ibarat kan diri aku berada di sebuah tempat yang tiada penghuni...yang ada di situ hanya aku dan bayang bayang aku...arghhh...sunyi sungguh...melihat bayang bayang sendiri adakalanya ibarat melihat sebuah kesunyian yang terlalu indah walaupun pahit untuk ditelan....yang pasti ia membosankan....

arriza : failed lagi ?

Saturday, 9 May 2009

arghhh....


Alhamdulillah...walaupun tak pulih sepenuhnya...tapi jauh lebih baik....tekak masih tak leh terima apa apa....cuma di saat ni....sana sini bercakap mengenai hari ibu....waktu ni aku terasa...betapa bosannya jadi aku....layan lagu ribaibaru ni...buat aku rasa nak terbang gi cari bunga sakura ke...kurihara ke...saat ni walau aku berada dikelilingi org ramai...tapi aku rasa macam nak gi lempang sorang sorang suruh diam....arghhhh....mmg bosan bila berada dlm situasi begini....

arriza :rindu kat semua...

Friday, 1 May 2009

worst..

tak pernah aku jatuh sakit seteruk ni untuk tahun ni...kali ni bermula dgn deman panas kemudian melarat...seminggu aku terlantar...tapi belum rasa nak mati...sebelum ni kalau aku sakit..aku rasa mcm ajal dh dekat...tapi kali ni tak rasa mcm tu pulak...cuma rasa bertapa lemahnya aku...terbaring kaku tanpa dapat melakukan apa apa...bila jadi mcm ni...aku terbayang...mcm ni agaknya arwah ma n baba rasa masa sakit dulu kan...sedangkan aku diuji sikit jer...pun dah terasa sakitnya....waktu ni tekak masih tk dpt menerima apa apa...dah seminggu perut aku kosong... hanya air jer yg boleh telan...ada insuran cover..dok hospital tahap hotel 5 bintang pun tk guna bila time mcm ni...huhuhuhu

arriza:get well soon...

Tuesday, 7 April 2009

harga sepasang kurung pahang...

aku beli kain tu kat euro moda semeter $120..x 4m = $480
aku beli linen sbb kain tu jarang...$45 x 4m = $180

kain tu terperap kat aku hampir 3 bulan..sbb aku malas nk hantar jahit..lagi pun aku ni jenis suka himpun byk byk..sekali hantar tempah 10..paling kurang 7..8...tu perangai aku...tapi kain yg aku beli kat euro moda ni..masa tu aku temankan bos aku cari kain untuk dia hadiahkan kt member dia..so dari aku tercanggak tunggu..aku pun menggatalkan diri beli..dan aku terberkenan kat satu kain ni..sebiji mcm corak sultanah pahang pakai masa function tahun lepas..sekali tengok terus aku terpikat..walaupun harga dia menyebabkan card credit citibank aku jadi mangsa...sepasang kain campur linen $660...tak masuk upah...so aku terbayang nak buat baju kurung pahang..letak labuci sikit..manik sikit...boleh pakai function bulan 6 ni..yg kebetulan jatuh pada harilahir aku...15 june...

nak dijadikan citer..ada akak sorang ni..asal jumpa aku asyik menanya bila aku nak hantar baju upah kat dia..akak lah yg jahit baju puan sri nun..akak lah yg jahit baju bini pengarah nun...akak lah yg jahit baju kerabat nun...aku pun dengar jer lah..dipendekkan cerita..aku pun nk try lah upah sepasang..so disebabkan cerita cerita dia yg gah menjahit baju org besar besar ni..aku pun hantar kain yg aku beli kat euro moda ni...aku kata...tak per lah..dia dah byk pengalaman menjahit so aku bg kain yg paling mahal ni...sepasang jer...aku pun jumpalah dia 2 minggu lepas untuk ambil ukuran semua..aku siap bgtahu nak design mcm mana...dia tengok pun dia kata ..oklah..kain ni mahal...akak dah biasa..jgn risau...nanti siap tengoklah...pas ni mesti ko cari akak utk jahit baju lain punya...dgn konpidennya dia bgtahu aku...

minggu lepas...dia sms aku..kata baju dah siap...upah $200 sbb linen n kain mahal katanya...aku pun suruhlah driver bos aku pegi ambil...dapat jer baju tu...aku rasa nak menjerit pun yer..nak menangis pun yer...labuci ke mana...manik ke mana...baju kurung pahang aku jadi kurung bangla ke kurung apa..aku pun tak tahu...dan yg buat aku sakit jiwa...boleh masuk 2 badan...mmglah..dia pakar jahit baju org besar...kat tangan..kaki badan habis dijahit mesin..tak jelunjur...leher aku suruh letak manik pun tak der..dia sms aku..tanya .." mcm mana.. ok tak?"...aku reply..."akak jahit baju saya ke..akak jahit baju mengandung untuk saya ?" dia balas..." knp...besar ke ?..meh hantar repair..."...disebabkan fedap..aku tak balas..aku diam jer...kawan aku bagi cadangan suruh alter kt jiran dia...aku pun bagilah kt member aku untuk alter...tambah labuci n manik...dan yg penting kecilkan...aku belum mengandung lagi untuk pakai baju tu...

tadi member aku bawa...kali ni aku puas hati...kemas jiran dia alter...ikut badan aku..labuci n manik pun cantik sangat...dia kata jiran dia cakap umpama jahit lain...tapi upah semua dgn manik labuci baru $150...aku sms kat kakak yg kononnya hebat sgt tu.." saya dh hantar alter kt org lain...baru 150 dgn manik penuh badan..labuci punyalah cantik..kakak ni bini polis jer pun..tak jahit baju org besar besar..." dia reply...." ler...kalau akak alter..free jer " pirahh..angin aku satu badan...

kesimpulannya aku dah serik..aku beli baju kt stone ari tu 2 pasang $500 punyalah cun...pas ni jgn harap aku nk beli kain mahal hantar tempah lagi...sebelum ni pun aku jarang beli kain..bos aku asal pegi mana mana..dia akan belikan aku kain...sebulan paling kurang 2 pasang kain dari bos aku...tapi tu ler...tergatal nk beli jugak...ni lah akibatnya...

480 kain
180 linen
200 upah mcm taik
150 alter
1010 HARGA SEPASANG KURUNG PAHANG !!!!!

mmg special baju yg akan aku pakai function yg kebetulan jatuh pada hari lahir aku nanti...$1010 tu...huhuhu...

arriza : dulu arwah ma jahit free jer...sebut lah nak fesyen mcm mana.....

Sunday, 5 April 2009

lonely no more..



arriza :
What if I was good to you, what if you were good to me
What if I could hold you till I feel you move inside of me
What if it was paradise, what if we were symphonies
What if I gave all my life to find some way to stand beside you

I don't wanna be lonely no more
I don't wanna have to pay for this
I don't want to know the lover at my door
Is just another heartache on my list

I don't wanna be angry no more
You know I could never stand for this
So when you tell me that you love me know for sure
I don't want to be lonely anymore

Sunday, 22 March 2009

suara...

aku bukan orang politik..walaupun sedari kecil aku terpaksa berdepan dgn orang politik...sehinggalah meningkat dewasa...dan tiba masa berkerja...terpaksa berdepan dgn karenah orang politik hampir setiap hari...

aku teringat...arwah baba orang kuat politik..bila abang sulung aku memilih untuk menentang arus dgn apa yg baba dokong....bukan main melenting baba...teringat ayat baba..."sebab **** lah...korang boleh mewah mcm ni"...nanti abang sulung aku jawab..."kalau Allah tak izinkan..tak jadi juga"...selalu baba dgn abg sulung aku berdebat mengenai perjuangan masing masing....kadang sampai ke meja makan...arwah ma ambil pendirian untuk diam melihat anak beranak ni bertekak...ma berkecuali...aku pulak masih kecil dan tak paham sangat apa yg mereka debatkan...tapi setiap kali baba bercakap...satu satu abg aku patahkan hujah hujah tersebut...bila abg sulung aku tamat belajar dan berkerja...dia memilih untuk terus aktif dgn parti tersebut...sehinggalah ke peringkat ketua pemuda parti tersebut...baba tak kata apa...tapi setiap kali mereka berjumpa...aku akan melihat perdebatan anak bapa...tapi yg membanggakan aku...ia masih perdebatan yg sihat...ada satu ketika bila baba tak dapat lawan balik hujah abg...baba akan mencarut kat abg aku...ahahhaha...aku dgn ma akan ketawa tengok abg sulung kena carut dgn baba....tapi aku masih tidak mengerti panorama politik ketika itu...

sampailah satu ketika...bila aku dihantar ke boarding school kat kedah...aku berdepan dgn anak anak memali...teringat kata kata seorg teman yg paling hampir dgn aku "hang dok KL...hang orang senang..hang boleh lah cakap...hang tak tahu apa yg kami rasa...hang tak rasa mcm mana bila tengok bapa mati kena tembak depan mata...hang tak tengok mcm mana mak hang kena tendang teranjang dgn polis...hanya disebabkan kami ni org kampung...makbapa kami org ***"....aku bergaul dgn mereka...hampir setiap bulan..aku luangkan masa berkunjung ke rumah mereka...aku lihat sendiri....aku dengar rintihan balu ketika itu....dahlah miskin...harta benda dirampas...walaupun berada ditanah sendiri...tapi bagaikan tanah dipijak milik org......masa ni baru aku faham apa yang abg sulung aku cuba debatkan dgn baba waktu itu...

apabila aku dikampus...aku berdepan dgn mereka yg fanatik dgn politik...saban minggu aku akan melihat senior senior aku berdebat...sampailah peristiwa ikhwan ditangkap dan disumbat ISA..hanya kerana dia presiden pelajar waktu itu...hanya kerana dia yg paling latang besuara waktu itu...masih terbayang aku...bagaimana lantangnya suara ikhwan berdebat dgn Tun M ....

abang sulung turut terkena tempias...terpaksa hentikan pengajian yg dah separuh jalan...terpaksa tinggalkan tempat kelahiran sendiri hanya kerana dia bersuara...jejaknya dikesan...walaupun tidak sealiran...baba gunakan pengaruh yg ada agar abang tidak menerima nasib yg buruk lagi...sehinggalah kini....abg terus menetap di bumi asing...

tapi berbeza dgn abg kedua aku yg mendokong perjuangan baba...tak perlulah aku coretkan...cukup untuk dinyatakan...jika kita memilih jalan yg mudah....bayar tol terus jalan...mengapa perlu nak susahkan diri masuk jalan yg berliku liku....sedangkan kita dah nampakkan...jalan senang dah tersedia....walaupun perlu sedikit pelaburan...tetapi hasilnya dah tentu lumayan dan tidak memenatkan...sekali sekali jammed terpaksalah tempuh ...dan tak selamanya jalan tersebut mudah....adakalanya terbabas jugak...

apa yang boleh aku katakan...ada masanya kita tak perlu bersuara...walaupun suara kita ketika itu menyatakan kebenaran....berdiam adalah lebih baik....org menilai kita melalui apa yg mereka lihat...semudah itu...

bagi yang tak sanggup ambil risiko untuk beralih arah...mengapa perlukan perubahan...sedangkan yg sedia ada menjanjikan kesenangan....so teruskan...pilihan ditangan anda...jika anda sendiri memilih untuk menjalani sebuah perjalanan yg berliku...terpaksalah tempuh segala halangan....

apa yg aku mengarut malam ni...ehhehe...ni lah kesannya akibat terlalu penat...masa drive aku tengok jalan...aku teringat jalan senang..jalan susah...walaupun keletihan... tapi terselit sedikat keriangan...dapat 2 hari di sungai petani...sehari di penang cukup untuk buat aku tersenyum...sempat lagi aku masuk tengok wayang kat queensbay penang...satu perkara yg hampir 3 tahun aku tak buat ! ahahaha....

arriza : lagu aku takkan bersuara ni aku minat...layan jer lah mlm mlm ni...rindu kat mereka mereka yg lama tak bersuara dgn aku...

Monday, 9 March 2009

serabut...


dulu kalau aku serabut aku suka main piano...mmg lega rasa...tapi dari tahun lepas aku tak usik piano tu...lepas kena sambar petir..sampai sekarang aku tak hantar repair...

lately ni aku bz mengalahkan menteri...minggu sudah aku berulang alik ke singapore...sesuatu yg cukup memenatkan...dan adakalanya bila kita dah terlalu penat..otak tak mampu untuk berfikir apa yg telah berlaku...sedang berlaku dan akan berlaku....

mungkin aku perlukan satu rehat yg menenangkan...bila agaknya waktu itu ?

arriza: lagu winter sonata ni antara fevret song aku...dengarlah beribu kali pun...aku tak penah jemu....

Saturday, 28 February 2009

antara 2 darjat..

aku tertarik untuk tempek kat sini apa yg anas zubedy tulis kat paper Star smlm....aku tak tahu apa perasan org politik apabila baca apa yg ditulis...dah lah ni iklan berbayar...apa perasaan mereka agaknya...masih butakah mata....tulikan telinga agaknya...yg dorang tahu memperkayakan poket masing masing...sedikit sebanyak aku pun rasa insaf sekejap...mcm aku dah lah masuk opis ikut suka hati aku...sampai opis terus login ym lah...IG lah....TC lah...RV lah...huhuhu... sedangkan mereka mereka berkerja keras untuk sara hidup...aku keja bwh aircond...bilik selesa...sabtu ahad cuti...kena outstation claim masuk giler giler...segala macam elaun dapat...datang kerja pun parking free...pucuk pangkal mmg susah nk jumpa keja mcm aku ni kat tempat lain dah....cukup bulan gaji masuk ....sedangkan kat luar sana mcm anas ni tulis....betul buat aku terharu...mcm pagi tadi...aku tak tahu mimpi apa...aku sampai awal pukul 9..ehhehe...sampai jer aku pun menikmati panorama pagi disekeliling jalan opis aku...aku singgah beli nasi ulam...tak tahu mimpi apa...aku teringin nak makan nasi ulam...walaupun aku tak makan sayur...ehhehe...masa aku minta nasi ulam tu...pasangan suami isteri yang meniaga ni kalut mengemas...aku pun tanyalah..."awal kemas...baru pukul 9"..sebab aku tengok masih banyak lagi lauk yg tak habis...sang suami menjawab "tak boleh lama dik...laku tak laku...tepat pukul 9 kena kemas...kalau tak bandaraya angkut...kacau betul"...mendengar jawapan sedemikian...tahulah aku pun...mmg bandaraya kat area pejabat aku ni...tak pernah bagi muka untuk peniaga jalanan ni...tapi cuba tengok peniaga jalanan bangsa lain kat kawasan lain...tak der pulak nak kacau....wangsa maju contohnya....dekat stesen lrt tu...punyalah ramai bangsa nun meniaga...mengalahkan pasar malam...tak kira pagi petang siang malam...bukan setakat kaki jalan...habis tempat parking pun jadi tempat meniaga dorang...ok pulak tu...ni lah negara malaysia yang aku tumpang...panorama yang sama jugak boleh dilihat kat hadapan pejabat aku kalau bab parking tepi jalan...kalau anda pakai kancil atau proton...jangan cuba parking merata disitu...tak pasal kena angkut...kompaun paling kurang $300...tapi kalau anda pakai merc..BMW...parking lah berapa lama pun...tak der siapa berani heret kereta anda....semakin miskin org tu..semakin sengsara untuk sara hidup.... itu lah kesimpulannya...so renung renungkan lah apa yg anas zubedy tulis...

Dear Malaysian Politicians,

Please stop the power chase, call for a truce and focus on the economy.

I do not claim to speak on behalf of all Malaysians, but I have strong convictions that many share my sentiments.

Our concern today is not who rules the country or heads the state governments but the looming bad economy.

Whether Barisan Nasional or Pakatan Rakyat leads, it is meaningless if Malaysians have no job to go to, no money to pay rent and no means to put food on the table.

I am a business owner, like other business owners and managers of corporations I have a responsibility to ensure people under my care and payroll continue to have jobs and a decent income to take home. We work hard and willing to go the extra mile to make sure our nation not only survive this crisis but come out stronger and wiser. We need your help.

Let me explain. I am in the business of Training, Development and Consultancy and have 20 people in my team.

Saedah is 42. She keeps the office clean and helps organise the training rooms. She has four children and her husband is unemployed. She was first hired on a part time basis, because she is very hard working and has a great attitude, we offered her a full time job to help provide a stable income for her family. Even then, when her third child started school this year, it was a struggle for her to buy new school uniforms and other necessities. Saedah lives on a ‘kais bulan, makan bulan’ basis, so, if she is jobless, her tap runs dry.

Samsuri is 27 years old. He lives with his sister and her family in a low cost government flat in Sunway. He does our despatch, helps with various clerical works and occasionally acts as a driver. During the first week at zubedy, we learned that he not only did not have money to buy new clothes and shoes for work, he had no money for lunch. Like Saedah, if he has no job, his tap runs dry too.

Alicia in Client Servicing turns 26 this year. She lives with her dad who is 71 years old and retired. Her mom passed away when she was little. Alicia is a hard-working team member, has a gentle caring outlook and fun to be with. (We like to poke fun at her as she blushes easily). Last May her dad went through a major operation, thank God he has recovered well. Alicia needs a job, both for herself and her dad.

Sudesh, 38, is one of our facilitators. When his father passed away last year, he moved back and lives with his mother in Seremban. He shuttles between Kuala Lumpur and Seremban daily, leaving home sometimes as early as 4 in the morning and returning late at night. He is no stranger to hard work and sacrifice, he knows what he needs to do to survive and to care for his mother, but he too needs a job.

Like fellow Malaysians, every one of us in zubedy needs employment, those that live from hand to mouth like Saedah and Samsuri and others like Alicia and Sudesh with family to care for. We Malaysians need the Malaysian economy to be strong. We need you, our leaders, to work hard and to work together to make our economy viable.

So this is my plea.

Pakatan Rakyat, please stop your attempts to take over the federal government and persuade BN’s lawmakers to join you. Stop all legal proceedings, no more 916 and let go, just let go. The nation can wait till the next general elections if they want change. By doing so, Malaysians will see your party as caring, unselfish and gracious and give you their support in the next elections.

Barisan Nasional, please stop any attempts to take over PR states and win over PR’s lawmakers. You have proven your point with Perak. The nation can wait for the next general elections if they want your party. Focus all your talent, energy and hard work in steering the country out of an economic downturn. By doing so, Malaysians will see your party as caring, unselfish and smart and give you their support in the next elections.

BN and PR! Call for a truce. Get together and compromise. Someone has to give in. Or has hate consumed your heart till it blinds you? You can do it. You have enough intelligent people between you. I am sure you can find solutions. Take the nation to heart. That is why you are in politics in the first place.

Focus on the people.

Focus on the economy.

Anas Zubedy
Managing Director
Zubedy (M) Sdn Bhd


arriza : antara 2 darjat...tetap berbeza...

Friday, 27 February 2009

oh lelaki...

tadi dalam aku asyik membaca pelbagai kisah...tiba tiba aku terfikir...

berapa ramaikah suami orang yg macam dato k...norman hakim...rizal x-laki nora danish yg wujud di muka bumi ni...bukannya apa...bagi aku cinta dorang terlalu agung...sanggup berkorban anak bini hanya semata mata cinta....geli pulak otak aku dok taip ayat ayat cinta ni...

berapa ramai kah lelaki seperti nash...yg telah lama menduda....tiba tiba hanya kerana duit berubah segala...berapa ramai roslin hashim yg tergamak jatuhkan talak dlm masa 12 hari buat si isteri yg kononnya masih tidak berubah...

Allah jadikan perempuan dari tulang rusuk kaum lelaki yang paling atas...diciptakan berpasang pasangan....diamanahkan hendaklah menjaga kaum hawa dgn sebaik baiknya...dibimbing dan diberi nasihat....maka talak diberi pada kuasa lelaki yg mana mereka lebih mampu mengawal nafsu amarah dari kaum hawa....tetapi sekarang...dunia dah akhir zaman agaknya....semakin ramai jantan jantan bebal dimuka bumi ni...dulu kata...wanita tak leh jadi pemimpin....sebab wanita terlalu ikutkan nafsu.....sekarang dunia dibawah telunjuk lelaki...tak payah dunia lah...malaysia pun dah cukup....aku rasa dah ntah apa apa yg kaum ni buat....ketua hakim lelaki pun tak leh buat keputusan bijak sekarang ni.....

apa yang aku nampak...semakin dunia maju...semakin banyak lelaki dungu...

arriza : sorilah kaum lelaki...bukan semua....aku masih perlukah sibijak pandai mendampingi aku....but bukan jantan dungu....ehehehe

Saturday, 21 February 2009

harapan...

bila kita mengharapkan sesuatu...dan kita tunggu punya tunggu...tapi masih tiada tanda apa yg kita harapkan itu dapat...ia sesuatu yg memenatkan...cukup letih menunggu...arwah ma selalu sebut...jangan mengharap...harap harap..tertiarap... bila berdepan dgn situasi begini...aku dah penat...letih....aku akan jadi bosan...bila dah bosan...aku akan ignore terus supaya aku tak mengharap lagi...

arriza : perlukah aku buat begitu....melepaskan dan terus berlalu ?

Tuesday, 17 February 2009

Photo Challenge Tagged by nur

sama mcm nur...first time respon pasal tag ni...ehehhe

The challenge is:
Go to your photos folder in your computer.
Go to the 6th folder of photos.
Go to the sixth picture in that folder.
Put the picture on your blog and description of it.
Invite six friends to join the challenge.
Link them in your blog and let them know they have been challenged.
This challenge has been asked by http://lima-rasa.blogspot.com/

result dia..masa buat kt pc opis kuar pic kekasih gelapku masa dia kat itali...so..balik buat kat umah..pc umah kuar muka i dgn sheikh muzzafar masa kami kt kuantan tahun lepas...then percubaan ketiga...guna laptop pulak...ehehhe...jeng jeng....pic cik abg i tengah menelek ayat tersurat masa kami lawat kota a famosa melaka...ehehehhe...sib baik muka dari tepi...kalau muka clear harus kucuba laptop lain pulak...ahahaha



nak tag saper erkk pas ni...saper saper jer lah yg berminat nk join...ehehhe

Friday, 30 January 2009

usahawan muda...

baru ni ketika sedang enak menikmati steak di stable...aku didatangi seorg remaja lelaki dlm lingkungan 14-15tahun...bersongkok memakai tshirt tertera logo sebuah maahad tahfiz...di blkg tshirt tulis "program usahawan muda"...dia menghulur pada aku buku agama bersama minyak angin...

dia : derma untuk bina madrasah anak yatim kak..

aku : adik anak yatim ?

dia : tak...saya usahawan muda...

aku : usahawan muda ?...habis bina umah anak yatim ni untuk saper ?

dia : ustaz suruh...

aku : adik dari mana ?

dia : baling kedah...

aku : dah berapa lama kat sini ? mcm mana boleh jadi usahawan muda pulak ?

dia : dah seminggu...ustaz suruh dtg sini untuk program usahawan muda...jual buku dgn minyak angin..hasil jualan nk bina umah anak yatim...

aku : makbapa tahu ke datang sini kena jual buku dgn minyak angin ni ?

dia : depa tahu saya ikut program usahawan muda..kena buat praktikal datang KL..

aku : berapa org anak yatim kat sekolah skrg ?

dia : setakat ni belum ada lagi...bila dh buat sekolah anak yatim baru ada...

aku pandang lama muka dia...dia sendiri keliru dgn apa yg dia lakukan..agaknya makbapa kat kampung bayangkan macam mana lah anak dia tengah berseronok menjalani program usahawan muda...

tapi mmg aku cukup sakit hati bila kenang perangai ustaz yg menggunakan kudrat remaja untuk benda mcm ni...anak ni sepatutnya masa sedang menikmati zaman remaja dia...bukan untuk jual benda benda ni semua...

keesokan harinya ..masa aku sedang cari parking kat giant...kanak kanak dalam lingkuan 7..8 tahun..berpakaian lebih kurang sama...kali ni memegang krimis minda dgn minyak angin...mengeluarkan kata kata yg sama..." kak..derma untuk rumah anak yatim kak.." terlalu kecil ! bukan masa dia untuk melakukan tugas sedemikian...dalam hati aku kata...mak bapa budak ni tak der otak ke..atau ada sindeket utk program ni ???...kesian tengok anak anak yg seusia tu kena menjaja...boleh ke kita berurus niaga dgn kanak kanak yg belum cukup umur ? mana pegi otak manusia yg kononnya bergelar ustaz...dikerahnya kudrat sicilik untuk benda macam ni...dia senang lenang kaut keuntungan...teringat suatu ketika dulu...yg 6 student meninggal selepas dtg KL kutip derma...menyedihkan...tenaga dikerah...kepulangan disambut dgn kematian...

arriza : lu pikirlah sendiri...

Friday, 23 January 2009

silence...


silence is sometimes the answer..silence is the best answer to the stupid...

arriza: to stand in silence when they should be protesting makes cowards out of men...

Wednesday, 21 January 2009

berhenti berharap...


kenapalah aku masih tak sedar sedar lagi...orang dah lama bagi isyarat...aku masih tak perasan...org dah lama bagi signal...ibarat berada di tengah jalan...berdepan dengan lampu isyarat kuning...aku masih teruskan berjalan...akhirnya aku jugak yg teruk terbabas...parah....ermmm...

arriza : mengapa ada sang hitam bila putih menyenangkan ?

Tuesday, 20 January 2009

terkilan...

apa lagi yang aku perlu buat kalau aku dihukum tanpa pembelaan....

terkilan rasa...dituduh melakukan sesuatu...hakikatnya aku tak buat....cakaplah apa pun waktu ini...semua tak bermakna lagi...cakap aku tidak akan diterima pakai...hanya kerana aku orang luar yg tiada sebarang pertalian...kebenaran tertutup waktu ini....biar pun aku benar tapi siapalah aku untuk menyatakan aku benar...aku tetap orang asing...dah tentu cakap mereka yg ada ikatan lebih bermakna dari kebenaran aku...

terguris rasa...menitis airmata bila menatap bait bait ayat..."tak guna beri peluang buat orang seperti aku"...terlalu besar erti kah peluang tersebut...orang yang memberi peluang tu rebutan ramai ke ? besar sangat kah dia di mata dunia...sehingga perlu memberi peluang kepada aku ? sedarlah aku...siapa aku dimata dia sehingga perlu diberi peluang....memang terkilan...bila aku baca kembali...dah lah tuduh aku terhadap perkara yg aku tak lakukan....kemdian melemparkan ayat penuh riak buat aku...

ya Allah...kenapa aku perlu terima semua ni disaat aku kosong tak punya apa...aku baru nak mulakan sesuatu yg baru...dah aku diuji sebegini...aku redha...memang sukar untuk nyatakan kebenaran disaat mata yang celik buta menilai....tetapi persoalannya..kenapa aku ?...

kali ni aku tak akan seperti dulu...beriya hendak menyatakan kebenaran...mengalah...merayu....aku dah terlalu penat untuk ini....biarlah...rahsia hati Allah jer yang tahu...aku takkan bersuara apa lagi....hati aku dah cukup letih....

arriza : terkilan...

Saturday, 17 January 2009

cakkk...


cakkk...nama saya qistina...umur saya 3 hari....saya anak abg tukang tempek pic ni...daddy saya send pic saya thru mms...sbb tu muka saya nampak blur...ramai kata muka saya sama mcm tukang tempek pic ni...saya nk panggil apa yer kt tukang tempek pic ni...makcik ? maksu ? mummy ?...dia belum jenguk saya lagi...sebab kami jauh...huhuhu