Friday, 28 December 2012

Palestin Aku Datang - part 2

Setibanya di Rafah, selesai proses di Imigresen hampir 1 jam kami di bawa masuk ke bumi Palestin.menjejakkan kaki ke dalam tanah Palestin semua hampir terdiam.Rasa tidak percaya,perasaan berbaur.Hanya kalimah Alhamdulillah sahaja yang mampu di ucap.Betapa syukur kehadrat Allah kerana semuanya depermudahkan, tidak seperti yang dijangka.

Tiba di sini, kami disambut oleh warga Aman Palestin
bersama Menteri Luar Palestin dan kakitangannya di Wisma yang menempatkan pameran mengenai kekejaman Israel terhadap Palestin. Di sini juga dipamerkan kereta Al Syahid Al Jabari yang terkorban pada serangan 8 Nov 2012 lalu.Kami ditontonkan tayangan video serangan selama 8 hari serangan tersebut.Keluar dari bilik tayangan semua mata merah-merah berair.Sebak menyaksikan anak kecil yang menjadi mangsa.Gambar-gambar yang tertera di dinding semuanya cukup untuk menceritakan penderitaan mereka.

MSG2012 dibawah Aman Palestin Malaysia turut mengadakan sidang media selesai sahaja seisi tayangan semua.Menteri Luar Palestin mengalu-alukan kedatangan kami.Jelas terlihat di wajah masing-masing apabila rombongan kami disambut dengan linangan airmata.Pelukan padu mereka kepada kami begitu ikhlas. Mereka terharu dengan sokongan rakyat Malaysia buat Palestin.
Selesai seisi beramah mesra, kami semua dibawa ke CommodoreGaza Hotel.Aku ditempatkan di sini bersama yang lain.Ada satu rombongan lagi berhampiran kami di Beach Hotel. Hotel kami dikawal rapi 24 jam oleh tentera bersenjata Al-Qassam.Ini kerana untuk memastikan keselamatan rombongan kami.

Kami semua ditempatkan satu bilik 2 orang.Di sini aku ditempatkan bersama seorang kakak yang tidak aku kenali.Tetapi di bumi Palestin ini persaudaraan terjalin.Rombongan kami berehat sehingga esok baru aktiviti bermula. Malam kami dijamukan syarwama kambing sebagai juadah malam.Siang tadi beriani ayam.Masa di hotel baru aku perasaan bersama rombongan aku turut serta warga keja dan selebriti Al-Hijrah seperti Farah Adeeba, budak-budak AF seperti Heliza Helmi,Maulana dan Salima. Warga TV3 pengacara Helmi Yussof bersama warga Utusan Malaysia.Juga Pengacara rancangan kanak-kanak Zoey Rahman. Tapi Alhamdulilah semuanya bagaikan satu keluarga.Akan aku ceritakan segala-galanya di blog ini.

bersambung part 3.

2 comments:

pembekal mutiara said...

Ceritalah,agar menjadi teladan kpd kami semua...

Majid Vijah said...A licensed Loan Lender, We offer Affordable Loan at 3% interest rate available for local and international borrowers, Are you seriously interested in getting a genuine Loan without stress? Do you need this Loan for business and to clear your bills? Then send us an email now for more details via:(majidvijahlending@gmail.com)

LOAN APPLICATION FORM.

(1)Full Name:
(2)Country:
(3)State:
(4)Address:
(5)Sex:
(6)Occupation:
(7)Amount needed:
(8)Loan duration:
(9)Loan purpose:
(10)Telephone

Email Us:(majidvijahlending@gmail.com)