Thursday, 20 September 2012

kisah Aryanie..

berlalu lah sudah syawal...dah habis raya pun...tapi kali ni aku bukan nak tulis mengenai raya ke apa...aku berminat nak share mengenai beberapa blog yang aku suka layan..

antaranya :

http://aliaharyanie.blogspot.com/
blog ini yang menjadi tajuk entry aku...aku follow blog ini agak baru...awal tahun ini...kisah aryanie cukup menyayat hati...kisah mengenai seorang ibu tunggal yang menderita sakit kanser saraf.Aryanie punya 3 orang anak..dia diceraikan dengan talak tiga diwaktu sedang terlantar sakit..Bekas suami meninggalkan dia bersama anak tanpa mempedulikan nasib dia anak beranak..tiada nafkah..tiada khabar berita.Memang kejam sang suami tersebut...Anak aryanie iaitu Alia...bob dan Aiman...melihat si kecil bersama-sama ibu yang berjuang untuk sebuah kehidupan buat aku insaf.  Kadang aku rasa betapa aku tidak bersyukur dengan apa yang aku ada...sedangkan mereka-mereka ini lebih menderita...ketabahan aryanie dan anak-anak dia buat aku kelu lidah untuk berkata apa-apa lagi...Aku cuma berharap nasib mereka sekeluarga terbela dan keajaiban muncul buat aryanie. Kepada kita yang diberi kesihatan yang sempurna bantulah aryanie dan anak-anak dia melalui apa-apa cara sekali pun...melihat wajah lesu si ibu...melihat ketabahan anak yang sedari kecil telah memahami penderitaan si ibu buat aku sebak....



http://maikorner.blogspot.com/
aku follow blog mai korner ni dari anak dia aiyu isabella tu lahir sampai lah sekarang anak dia dah berumur 2 tahun.Memang aku suka baca cerita mengenai si aiyu anak matsalleh campur melayu ni...di samping gambar-gambar aiyu yang mencuit hati...so ok lah layan di kala bosan...melihat aiyu membesar dari sehari ke sehari memang buat aku sentiasa tertunggu cerita dari tuan tanah...aiyu sangat comel tak jemu mata memandang...nama pun mixed kannnn...of coz lh cumil bangat sehhh

http://mamakembar3.blogspot.com/
blog mama kembar 3 ni aku layan dari tahun 2010...time tu aku boring so cari-cari lah bahan bacaan yang boleh menghiburkan hati...tiba-tiba aku terjumpa blog ni..memang cukup menghiburkan baca gelagat anak kembar tiga bernama Fauzi, Fahmi dan Faris. Kadang nak tergelak pun ye bila baca cerita mama kembar tiga ni..ada je perkara yang mencuit hati si kembar ni lakukan.Aku tak dapat bayang kalau aku punya anak kembar 3..memang happy tapi dan tentu aku kurus kering melayan gelagat kembar 3.Tengok coretan nani mama kembar 3 ni pun kadang buat aku tarik nafas jugak...tapi cukup menghiburkan..wajah comel 3 kembar ni kadang buat aku hilang stress bila tension-tension kat pejabat...ehhehe

http://mawarnafastari.blogspot.com
kisah seorang ibu muda yang kematian suami bersama dua anak kecil.Kisah kehidupan mereka semasa di Pakistan..tragedi yang melanda pasangan ini membuat aku sebak. Bila masuk blog mawar ni akan jumpa link blog arwah suaminya Nafastari... http://nafastari.blogspot.com...memang tulisan-tulisan pasangan ini sentiasa buat aku beringat...hargailah kehidupan semasa hayat masih ada...pesanan dari arwah bapa buat anak memang sebak bila dibaca..

http://abnaiehayati.blogspot.com/
kisah mengenai ketabahan seorang ibu tunggal yang ditinggal suami kerana perempuan lain...dan dugaan membesarkan 3 orang anak di mana seorangn darinya merupakan anak istimewa..Iman yang sangat comel..tapi tuan punya blog ni lately ni sibuk agaknya..so blog jarang berupdate..

http://makcikkerabu.blogspot.com
dan blog yang masuk senarai dalam ni...blog makcik kerabu...baca blog makcik ni buat aku sakit hati tengok masakan-masakan dia yang sangat menyelerakan...tambah-tambah kalau baca blog makcik ni time perut lapar waktu kat office...huh...sakit jiwa raga...meronta-ronta nak terbang pergi jumpa makcik ni nak rasa masakan dia...memang sedap giler...so telan air liur je lah kalau jengah blog dia...pesanan buat makcik kerabu " kak marla...kangen bangat sama akak...boleh tak saya nak banned diri saya supaya jangan masuk blog akak...menderita jiwa raga saya kak dok tengok dari kejauhan je ni...ehehhee"

dan ada beberapa lagi blog yang aku layan...tapi 6 blog ni adalah blog wajid untuk aku singgah setiap hari...

arriza : "Setiap tulisan merupakan dunia tersendiri...yang terapung-apung antara dunia kenyataan dan dunia impian" – Pramoedya Ananta Toer.

2 comments:

Makcik Kerabu said...

oh my blog...rasa terharu ler plak.. nak makan apa..cakap jer dengan senang hati akak masuk dapur untuk iza :)

Majid Vijah said...



A licensed Loan Lender, We offer Affordable Loan at 3% interest rate available for local and international borrowers, Are you seriously interested in getting a genuine Loan without stress? Do you need this Loan for business and to clear your bills? Then send us an email now for more details via:(majidvijahlending@gmail.com)

LOAN APPLICATION FORM.

(1)Full Name:
(2)Country:
(3)State:
(4)Address:
(5)Sex:
(6)Occupation:
(7)Amount needed:
(8)Loan duration:
(9)Loan purpose:
(10)Telephone

Email Us:(majidvijahlending@gmail.com)