Friday, 6 April 2012

Tabita oh tabita...

inilah rupanya tabita yg sedang hangat diperkatakan...
baru-baru ni aku ditanya oleh dila mengenai tabita..Tabita ni merupakan produk perjagaan muka yang agak femes di Indonesia suatu ketika dahulu dan kini suam suam kuku saja..di malaysia jadi sebutan dalam penghujung tahun lepas aku kira..tapi tabita di indon sudah hampir 2..3 tahun..

Aku berminat untuk menulis mengenai tabita di sini setelah aku sendiri menggunanya lebih kurang 3 bulan pada tahun lepas..Harga tabita ni di jakarta kalau pakej sederhana dalam Rp175k (lebih kurang RM60) dan pakej besar Rp245k (RM85).Di Malaysia pada awalnya RM520 pakej besar..dan kini rata-rata harganya antara RM300-500. Harga bergantung kepada penjual..kalau nak untung banyak..so harga tinggi...ehehehe 

sebelum tu aku minta maaf kepada penjual-penjual tabita termasuk rakan-rakan sekiranya anda terbabit dgn produk ni..aku tak bermaksud nak sekat rezeki korung...tetapi ini pengalaman aku sendiri semasa memakainya..

pertama kali waktu aku jumpa tabita ni..aku tengok saling tak tumpah seperti produk philipine RDL atau Babyface yg harga dia tak sampai RM30. Aku pernah pakai babyface ni masa zaman kt kolej dulu era awal 90an...mmg cun giler kulit aku...putih bersih...tapi hazab waktu nak cun tu saling tak tumpah seperti aku pakai tabita..sabun papaya tabita sama seperti sabun babyface ni cuma tabita versi sabun dilecek. Kemudian toner..cream siang...cream malam dia persis tak tumpah...hampir 2 minggu muka aku terbakar pedih waktu nak basuh...bila kena matahari jgn ceritalah...pedih...merah..lebam semuanya cukup..kulit menggelupas halus..kononnya buang kulit mati...ok lah...tapi bayangkan..setiap kali sapu toner kt muka pedih mengalahkan sakit nak buang air kecil masa lepas bersalin tu...ehehehe..itu yg aku alami..dalam pedih-pedih tu aku gatalkan jugak pakai selama 3 bulan..kulit mmg licin..putih berseri..tapi ramai kata putih tak natural... so aku stop pakai...elok stop jer pakai tabita ni..muka jadi lebam-lebam..hitam terbakar...(sememangnya aku dah hitam..jadi bertambah hitamlah kan)..jerawat halus naik mencanak..

Krim ni kalau di Indon dipanggil krim walit atau pun krim bandung ...rupa dia bukan mcm adik beradik tabita jer...tapi bau...warna...semuanya sama...kalau korung pegi pasar malam...boleh jumpa produk Natural99 seperti dalam gambar di bawah ni...yg dijual sebotol RM5...kualiti dia sama seperti tabita....muahahaha..zalim kan...tabita ratus-ratus...ni harga5 inggit je ko..cuma packaging tu lah....tabita nampak comel sikit... tapi aku pelik...orang-orang yang pakai tabita dan spesis-spesis skincare yang seangkatan dengannya..termasuk diri aku jugakkan yang pakai sebelum ni...tak perasan ke..tak der nama pengeluar..tak ada kandungan bahan...dan mcm-mcm tak ada dinyatakan segalanya kat produk tu...tu pun orang tak agak-agak nak beli..

ni produk jenama Natural99...adik kembar tabita

Krim walit @ krim Bandung...ihsan dari Google...so email encik andi tu sila abaikan...ehehe 
aku pun bersoal siasat lah dengan jiran-jiran di Indon ni mengenai tabita.. rakan-rakan gossip dijakarta ni dengar nama tabita..terus..."waduh-waduh mbak...tabita itu banyak chemical...penuh bahan kimia didalamnya..ngapain dipakai tabita..kita di sini pun ngak berani pakai tabita...banyak dokter di sini melarangnya...kalau dipakai terus-terusan boleh kena kanker kulit mbak.." itulah kata jiran sebelah rumah aku.. tak cukup dengan itu...aku diberitahu tabita itu asalnya dari kirim walit seperti gambar di atas ni..krim walit ni boleh dibeli secara pukal atau timbang kati di Bandung dengan harga RM30 sekilo...kemudian balik jakarta singgah Pasar Ubat Pramuka beli bekas-bekas kosmetik tempek label then jual...letak lah harga berapa korung nak letak..sadis tak ??? Sebab tu lah banyak jutaan kosmetik kat malaysia..beli skincare timbang kati pastu rebrand...huhuhu



Di Indonesia sendiri tak ada yang berani jual tabita ni secara terang-terangan...kerana dia seperti barang larangan...ada lah satu salun yang jual tu..kira dia berani lah... Kesimpulannya...kalau tengok mana-mana skincare yang seperti aku tempek...ada sabun ..toner..ada krim siang..krim malam yang rupa krim walit ni..janganlah korung terpedaya...ni semua datang dari sumber yang satu di Bandung tu...aku berani sebut...aura maya tu pun sepesen je dengan Natural99...sabun hijau sabun kuning sama jer..krim yg dua tu pun sama je... so tempuk dada tanya selera...waraskah kita nk buang duit ratus-ratus utk barang timbang kati yang sekilo RM30 ? ahahahha...

Arriza : saya sekarang pakai Mary Kay...telan gluta...minum collogen...cekik plancenta sheep..vit bagai...kulit...alhamdulillah...gebus sudah...

131 comments:

Hiddy Asri said...

Btol la. Penat aku Google sape producer Tabita ni, tapi x de. Dkt packaging (lama)pn x de. Itu yg wat aku was2..

Upiakbanun said...

Tabita terbuat dari bahan bahan alami, saat ini banyak beredar tabita palsu, kemungkinan yang anda gunakan adalah tabita palsu.

dimalaysia 95 % produk tabita yang beredar merupakan produk tabita palsu. untuk mendapatkan informasi lengkap silahkan cek di www.tabitaskincare.net

suriati said...

Terima kasih atas maklumat yg sungguh terang dan nyata...selamat tak terbeli....thanks.....:-))

suriati said...

Terima kasih atas maklumat yg sungguh terang dan nyata...selamat tak terbeli....thanks.....:-))

abby said...

dulu pun penah pkai babyface dan lepas tu produk2 seumpama.. ya Rabbi, tobat dh skrg takut nk cuba produk2 yg konon2 kasi kelupas kulit mati seminggu dua sbb dh rasa long term effect dia.. pd yg br nk try tu, fikir2 kn lah ye..thanks arriza utk pendedahan yg berguna ni :)

Intan said...

alamakkss, seb baik tak teruja sgt nak beli. kata seller,byk artis2 msia pakai ni. tapi i ragu2 gak,cari info dulu. pasal penah terkena dgn produk Taiwan dulu yg konon fames di sarawak and kulit putih gebu merah2 nama Yanko. i beli dr seller yg jual original..elok kat org tapi dgn skin inyg sensitif lagi teruk jadinya.dari takde jerawat naik jerawat halus.dah la tu susah nak hilang. mengarut betull

Intan said...

thanks babe for sharing tau

kukukata.blogspot.com said...

dengar product dari Indon pon aku da rasa was2

Zara said...

hi, i dah pakai Tabita since nov 2012. So far kulit i x de masalah. N i siap intro to kwn2, n most of them da start pakai. So far smua bg kesan yg positive. Tapi terus terang cakap masa 1st 3week kulit mmg sgt pedih..... Tapi nak kulit cantik, tahan je la..... Beauty is pain. Btw gambar tabita yang you post tu bukan original. Pasal isi kandungan yg kata ada mercury or hyroquinon tu i pun x sure... Sbb yg i tau diperbuat dari bahan semulajadi.... Terpulang pada masing2 la nak cuba ke tak :-)

arriza said...

salam semua...

apa yg saya tulis adalah pengalaman saya sendiri selama memakai tabita..

waktu saya berada dijakarta..saya juga bersoal selidik mengenai tabita...dan kalian boleh baca sendiri mengenai keburukan dan kebaikan tabita diforum indonesia ini...hampir 250 pages berbincang mengenai tabita...85% menyatakan keburukan !

http://femaledaily.com/showthread.php?t=1335

jika ia bukan produk terlarang..mengapa sukar untuk menemui tabita dimana-mana disekitar indonesia sendiri? rata2 seller jual secara online..nak order thru BBM..

tepuk dada tanya selera...muka anda..wang anda...pilihan ditangan anda ...

TQ

Masnah Jali said...

Aku baru merancang nak pki nabita. Nasib baik terbaca web ini..terus patah semangat.

Masnah Jali said...

Aku baru merancang nak pki nabita. Nasib baik terbaca web ini..terus patah semangat.

siti said...

if u're sincerely..why u delete komen i?

Aziz MK said...

I sendiri kenal siapa yang jual Tabita Skin Care dan dia sendiri dah pakai lebih dari 3 tahun. FYI, Tabita ni dah ada dalam market since 2007 and in this few years baru masuk Malaysia.

Kawan2 i ramai yang pakai Tabita, takde masalah pun dengan kulit muka diorang. Bertambah2 elok lagi ada laa.

Maybe you dah beli yang palsu, pastu nak kondem Tabita. salah you laa kot tak check dulu sebelum beli. Memang banyak yang jual Tabita, tak kira di Malaysia and Indonesia, ramai yang jual fake. Ramai pengguna yang tertipu dengan semua ni. Harga yang u dapat kat Indonesia tu memang tak masuk akal dan confirm2 murah. you better check again harga Tabita lagi sekali kat Indonesia. untuk Exclusive Pack dah RP800k++ kat sana.

Kat Malaysia, dealer Malaysia yang boleh dipercayai ada few. Tabita Kuala Lumpur, Tabita Reseller, Tabita Skin Care Malaysia. you boleh cari diorang ni dalam FB.

Sorry to say, but your blog ni memang tak masuk akal. memang akan ramai yang tak setuju dengan blog u ni.

Aziz MK said...

I sendiri kenal siapa yang jual Tabita Skin Care dan dia sendiri dah pakai lebih dari 3 tahun. FYI, Tabita ni dah ada dalam market since 2007 and in this few years baru masuk Malaysia.

Kawan2 i ramai yang pakai Tabita, takde masalah pun dengan kulit muka diorang. Bertambah2 elok lagi ada laa.

Maybe you dah beli yang palsu, pastu nak kondem Tabita. salah you laa kot tak check dulu sebelum beli. Memang banyak yang jual Tabita, tak kira di Malaysia and Indonesia, ramai yang jual fake. Ramai pengguna yang tertipu dengan semua ni. Harga yang u dapat kat Indonesia tu memang tak masuk akal dan confirm2 murah. you better check again harga Tabita lagi sekali kat Indonesia. untuk Exclusive Pack dah RP800k++ kat sana.

Kat Malaysia, dealer Malaysia yang boleh dipercayai ada few. Tabita Kuala Lumpur, Tabita Reseller, Tabita Skin Care Malaysia. you boleh cari diorang ni dalam FB.

Sorry to say, but your blog ni memang tak masuk akal. memang akan ramai yang tak setuju dengan blog u ni.

iLink said...



Tabita Skin Care yang asli secara berkala berganti packaging & logo untuk menghindari pemalsuan. Belilah produk Tabita Skin Care yang asli, hindari produk palsu!!!


Salam

Distributor Tabita

sha fairuz said...

Pakai fair n.luvly jew...

sha fairuz said...

Pakai fair n.luvly jew...

sha fairuz said...

Pakai fair n.luvly jew...

bunga said...

cakap salah tak cakap salah..lantak semua lah muka kome...yang hodoh kome...yang jual2 ke distributor ke apa tak kan bertanggugjawab kalau kulit kome semua jadi rupe kulit kodok tua...kalau betul xde chemical mak mari kkm, bak mari cert dari indonesia...jom sesama bawak pergi lab...


hai kak i lebiu...eh x..salam kenal..hehhe

Daniellita said...

Hi,
Thanks arriza, terasa sgt nk beli bila tgk testimonial yg agen2 post.. Tapi 1of my fren ade warning pasal contain hydroquinon more than 4% seperti yg dibenarkan, tested kat lab.. Memang betul.. N blog u ni menguat kan lg reason tuk x beli huhuhu.. Thanks babes..
I hope others can see ur good intention by posting this topic....

Yana Liyana said...

i pernah pakai natural 99.produk dr indon ada makcik tu jual. mula2 mengelupas teruk....kata nya sebab buang kulit mati..memang after mengelupas muke putih mcm kene clorox..then...makcik tu dah tak jual..aku tak tahu nk dpt mana produk tu langsung stop n muke terus kusam n gelap sgt. sedih sgt waktu tu sebab ambil masa lama nak pulih semula...setelah beberapa tahun baru muka aku elok semula... ni dengar tabita tgh hot. produk from indon.search punya search terkejut tgok gbr krim mlm n siang sebijik mcm natural 99. dlm hati..pandai betul org indon ni wat duit...ish3...

Cubebubbles said...

good info...niat u elok sbb nk bg sedar tp terpulang pada mereka nk dgr atau tidak..thanks

Chenta Qaseh said...

Just nak share experience ya. I pakai Tabita since November 2011 until July 2012. When I decided to stop on Tabita I let my face rest (not applying anything) for 7 days. I basuh pun guna warm water aje. Lepas aje yang stop guna Tabita, kulit I yang dah jadi flawless lepas guna tabita terus naik jerawat halus satu muka. Lepas tu jerawat besar pun naik one after another.

It doesn't stop there, I sampai kena pergi skin specialist. Doctor diagnose i punya kulit memang dah terhakis teruk. I tanya doctor kenapa masa I pakai tabita tak ada langsung jerawat.Doctor bgtau ini disebabkan lapisan kulit epidermis kita telah rosak, kulit sudah tidak mengandung protein & melanin yang berfungsi utk melindungi radiasi panas matahari juga sdh tdk berfungsi.

Hasilnya I kena buat few treatments for my skin. Tak pasal2 terbang duit beribu ringgit.

Pengajaran untuk I juga supaya jangan cepat terpengaruh dengan iklan. Elok untuk orang lain tak semestinya elok untuk kita. Ketahanan kulit kita tak sama dengan kulit orang lain.

Halo Queen said...

Assalam. Well-said Arizza. Thanks for putting up this post and share information with others.

To all Tabita sellers in Malaysia, do send each of your product for lab-testing before selling. If betul product ni mercury-free, hydroquinone-free, chloroquine-free, etc etc. Get approval from Kementerian Kesihatan Malaysia to sell it here in Malaysia. Negara kita ada undang undang. Do it the right way. Insyallah semua selamat.

Siti Rahayu Abas said...

sharing is caring.....betul ckp halo queen...

Siti Rahayu Abas said...

sharing is caring.....betul ckp halo queen...

tengkuyu said...

nak komen on this product juga....saya dah pakai tabita for almost 4 months now....and this is my second set....masa 1st set...tak der pengelupasan and mukapun tak derlah merah-merah....jerawat halus still ada after 4 months using....tapi bila start guna set ke-2, muka jadi merah, bengkak dan gatal...so saya tanyalah dealer....dia tak terangkan kenapa muka jadi cenggitu....cuma dinasihatkan untuk guna toner waktu malam sahaja dan titisan dikurangkan kepada 2 titis sahaja...bila diteruskan muka still merah and gatal....so I decided to stop using the toner...so far ok..tapi malam saya apply vaseline...so far it works....my friendpun kata toner tu ada chemical...tu yang putih melepak tu bila guna....saya belipun because tertarik dengan testimoni yang sangat memberangsangkan....

heartbeat said...
This comment has been removed by the author.
heartbeat said...

Salam..Kudos for the write-up. As usual some people will think it's all about the menjatuhkan-melayu-thingy. Well i guess some people wants to stay in MLM and easy money/beauty or that kind of shit.
Funny when you in some foreign news website and even if there were any negative comments, nobody bothered to say - 'ini caucasian nak jatuhkan caucasian la ni'. Thanks again

laila maya said...

nasib x beli...tq for this info....

nor said...

Saya pulak jual vitamin c injection semua brand rm 150 sekotak.dlm kotak tu ada 10 botol.antaranya.injection nc 24 premium.injection glutax 5g.injection nc 24 cristalis.dan mcm2.saya jugak inject customer sekali.sapa2 nak beli vitamin sms 0194803904...antara yang termurah dan ori di malaysia....

nor said...

untuk pengetahuan semua selepas ambik injection vitamin c kalau pergi mandi kat pantai pun kulit tak sunburn....

sri john said...

mmg byk org bz citer ttg Tabita..thank sbb share wlupun i tak guna Tabita..sharing is caring..sesapa yg guna tu terpulanglah dgn diri masing2 kan. before nie tak heran pun ttg skincare nie, asalkan muka berbedak calit lipstick sudah :).

Tapi alhamdulillah sejak bercinta ngn produk Mary Kay, i feel more confident and my skin getting healthy. Kulit yg cantik bukan hnya kulit yg putih, tapi kulit yg bersih dan sihat.MK konsep try b4 you buy..so cuba produk dlm skincare class secara percuma,then you decide either nk guna/beli atau tak..

apa2 pun pilihan masing2, duit msg2,kulit masing2 but beware of skin cancer.nak cantik tapi sakit..tak berbaloi rasanya. Wallau'alam.

aiai said...

Setuju dengan pemilik blog. Jangan hanya kerana obses nak cantik luaran, dalaman kita tercemar dgn bhn chemical. Mustahil produk yg menggelupaskn kulit dan menyebabkan kulit jadi pedih tak ada bahan kimia berbahaya. Nak cantik cara sihat dan selamat amik je pil vitamin c organik, kulit cantik badan pon sihat. ;-)

┈┅•«̶̲̅∙‎​∙̣̇∙̣̣̇̇ː̗̗̀̀cHoMέ∫ː̖̖́́∙̣̣̇̇∙̣̇∙‎​»̶̲̅•┅┈ said...

Nov 2012?? U mula pakai?? Skang pun x masuk lagi bulan tu? I just nak tanya ok ke pakai tp I jd was2 dgn kenyataan u la dear...nak beli n pakai ke x??

┈┅•«̶̲̅∙‎​∙̣̇∙̣̣̇̇ː̗̗̀̀cHoMέ∫ː̖̖́́∙̣̣̇̇∙̣̇∙‎​»̶̲̅•┅┈ said...

Ok x??kulit??

Yanie Basri said...

owh.. I pun bru perasan. Was verlook dear.. I strt since Nov 2011, n till now still pkai. If u was2 jgn pakai. Sbb apa pun yg kita nk pkai kena confident. Ur skin ur choice. :)

ydajeff said...

setuju dgn penulis blog...rupanya pemikiran kt sama..cuma sy x pose je kt blog..just gtau kat kengkawan yg mana...tabita ke natural 99(aura puteri terkini)..aura maya..sama je kandungannya..just tukar brand jer...sy pnh cuba natural 99 ni..kulit cantik la..tp,slps sethun..kulit jd kusam..nk beli pon dh abes stok..so,mengagau la cri yg len...dan tgkla tabita n aura maya..masyaallah...dlm ati..sebijik cam natural 99..rege plak berbeza2...so,i stop tuk beli...sbb rs mcm tertipu lakk dr indon..now,kulit sy kembali berseri...sbb,sy telan gluta + vit.c...collagen...sabun beras..n krim susu beras..dan kulit sy..syukur alhamdullillah..

Just share..terpulang pd anda..

sarah said...

Hi. Nak share my experience. Sblm ni i dah guna Nouvelle, Natasha Gold n SKII. Nouvelle lasted about 4 months i think. Natasha abt a year (stop sbb rumors) and yang paling lama SKII abt 2years. One thing i notice bila pakai dorang ni semua...kulit akan ctk bila pakai. Bila stop pakai..kulit memang akan kusam including SKII jugak. Skrg i tgh guna tabita..n kesannya...sama juga mcm produk2 lain. U guna kulit ctk u tak guna kulit u kusam. Honestly i mng tak pakai commercial product sbb xde effect (lain org lain kot). But counter brand product eg. SKII dll are undeniable sgt bgs but d only prob is they re pricey. Last but not least...beza SKII dgn our local product 1 je lah...kulit akan kusam jgk kalau tak pakai tp it takes 1-2months to notice kekusman unlike local product. Sekian

Sarah

sarah said...

Hi. Nak share my experience. Sblm ni i dah guna Nouvelle, Natasha Gold n SKII. Nouvelle lasted about 4 months i think. Natasha abt a year (stop sbb rumors) and yang paling lama SKII abt 2years. One thing i notice bila pakai dorang ni semua...kulit akan ctk bila pakai. Bila stop pakai..kulit memang akan kusam including SKII jugak. Skrg i tgh guna tabita..n kesannya...sama juga mcm produk2 lain. U guna kulit ctk u tak guna kulit u kusam. Honestly i mng tak pakai commercial product sbb xde effect (lain org lain kot). But counter brand product eg. SKII dll are undeniable sgt bgs but d only prob is they re pricey. Last but not least...beza SKII dgn our local product 1 je lah...kulit akan kusam jgk kalau tak pakai tp it takes 1-2months to notice kekusman unlike local product. Sekian

Sarah

lynn said...

Omg...i just started using aura maya few weeks ago.. Coz masa kwn introduce tabita, saya tanya kat tmpt jual produk kecantikan, n the salepersn ckp produck tabita diharamkan coz xde klulusan kkm.. So i try aura maya becoz masa google abt aura maya xde pulak testimonial buruk pasal product ni... I better stop using it then..haiyoo hope x too late..

farizqin said...

since kak arriza dah jd user Mary Kay product. those yg berminat ingin mencuba boleh contact sy ye.. 0138862240 (jumie) for free trial n free consultation. tqvm

Reyna Jerong said...

Naseb bek xbeli..hahaha..baru je cba produk Anugerah.. :)

lemonade said...

Biasalah orang kita, asal mahal dorang ingat bagus. Saya mmg skeptical dgn produk2 kosmetik yang dijual di internet. Nak yang selamat belilah di farmasi.

nasriah ngasiman said...

i think before kite post, kite kene betul-betul check. kalau salah boleh jadi fitnah. cube u check kat website tabita skincare malaysia, warna krim baik siang atau malam mmg xda beza sangat!!! ttp kuning n pearl! dh bnyk kali org warning antara yg palsu n original. kebetulan plak u jumpe yg jual rm60-rm85/sepeket. i x baca post u habis pun dah tau tu yang palsu. kat sana tabita mmg 650rp/sepeket n jd mahal sbb kos kapal terbang, cargo..untung semua x kira lagi....

kalau u pakai tabita yang original, dlam tu ada tulis ramuan die and clearly state dan bold 'free of mercury and hydroquinon'

apa yang i cakap based on keratan rasmi. nnt i tanya org yang jual tabita tu no id agen rasmi tabita etc.. i xkan sebarkan benda yang dpt dari forum ke forum ..tempat semua mulut boleh berbicara and kite xtau sape yang nak cantas sape.. terpulanglah.. i bukan jual tabita pun.. i x rugi aper2.. sekalipun i jual barang lain or tabita sekalipun.. i cuma akan bagitau fakta.

btw, betul ker tabita dah ada since 2007. so 5 tahun ni xtaulah kenape tak di ban tabita nie kalau betul2 teruk. xperlah..i x suke ckp banyak2 esp kalau i quote dari forum2 sbb i taktau kebenaran nya.. so i plan nak tanya sendiri owner tabitaindonesia or reseller die kat malaysia.. hihi..excited gak nak tau..

rinsapphire said...

I dh contact kakak I yg keja as pharmacist with kkm, sbb plan nk hntar 1 set of tabita for lab testing. She suggested me to call biro farmaseutikal, tp tu lah x brkesempatan lg lah, bz sgt hjung2 tahun ni. Tp I cuma pelik kat botol tabita tu, klau ade name pgeluar or pengilang as well as the list of ingredients kan lagi bgus,btul tak..tgk lah nextmth klau free skit I nk call biro farmaseutikal tu (it's a gomen body) tp kan lg bgus klau tabita pnya pngeluar or owner herself sends for lab testing n right away apply for kkm cert kan, mcm brands lain siap kasi kkm cert no lg..I x penah in touch dgn d owner of tabita (actually x tau pun apa nama co or nama org tu), n since u ckp u nk tanye owner tabita kan, why don't u suggest her to send this miracle products of hers to kkm for certification kan..this is just my 2cents opinion ;-) bukan apa, klau users yg bwk ke biro farmaseutikal, nanti tkut ktorg bwk yg counterfeit ones, x psl2 owner dia gulung tikar sbb biro tu akan announce the brands yg diharamkan pggunaan in its website n newspapers, x psl2 nanti owner tu plak yg tggung krugian process pearls powder n japanese papaya ekstract yg tentu2nya mahal sbb tu harga tabita tu pun mahal, maklumlah sgt ekslusive gitu bak nama set dia sndiri :-)..so if she goes on her own, definitely genuine sets tested..best of luck to the owner of tabita (I wish I knew whose name or co shud I wish here for)
~Sapphire HS~

Cik Aslinda said...

Hi.. thanks for updating about this product. Byk gak review about this product..yg pakai sume puji2 la... yg peka akn kulit akn rse ragu2... so far i xpernah pakai sbb i xde masalh kulit. tp i slalu tertanya2 la.. dr mne asal Tabita ni.. kalau betul femes di indo knapa tak pernah ade iklan ..promo atau outlet spt Mustika Ratu or Sari Ayu.. sume nye jual underground.. kowang pasan tak? so ragu2 disitu. i hve fren kt Jakarta tp dierg kata xde Outlet or Kilang Tabita tu.. sume nye jual atas org.. neway ape pun.. tak sabar nk tunggu lab test! kalau cnfirm OK n xde chemical yg dasyat..i cnfirm akan bli !!!

TO Rinsapphire : U hntar lab test pls update the result!! i xsabar nk tunggu...

Moonlight Shawls said...

Assalam, just sharing too., mmg seram klu produk menghakis ni. Tapi saya guna aura maya. Takde penggelupasan n takrasa pedih lansung. Kulit jadi cantik n jerawat hilang. Itu my experience laa...

Moonlight Shawls said...

Assalam, just sharing too., mmg seram klu produk menghakis ni. Tapi saya guna aura maya. Takde penggelupasan n takrasa pedih lansung. Kulit jadi cantik n jerawat hilang. Itu my experience laa...

glamclothingline said...

I agree dengan Aziz MK.. because i sendiri pergi ke kilang yang buat Tabita tu and fyi, harga yang u dapat kat jakarta tu murah sgt.. sbbnya until now pun if i beli dr kilang dia, price dia RP1.4k.. so i rasa yang u beli tu tipu punya. i dh pakai tabita for 3 years. I have no skin problem pun. In fact makin ok. The best part is i intro kat my friend, semua feedback bagus2. Selama i pakai tabita, kulit i tak mengelupas pun..So i guess next time, u better check ur facts before u arrive at any conclusion.

P/s: My friend ada chemical report on Tabita. Basically, dia takde bahan yang merbahayakan pun..

arriza said...

Salam..

MasyaAllah.Dari saya ke China sampai saya ke Palestin,Mesir dan Abu Dhabi, topik Tabita Ini masih tak habis diperkatakan.Orang kat Palestin kena serang Israel..kita kat sini berperang pasal tabita.

Tulisan saya untuk makluman peribadi saya yang saya kongsi bersama rakan-rakan terdekat..tak perlu nak bertekak.

Jom kita beralih baca topik saya kat Palestin lagi bagus ada faedahnya dari dok lama-lama tenung pasal entry Tabita ni.

Barakallahufik ♥

pembekal mutiara said...

Tq dengan informasi, saya antara yang perna guna aura maya, bila berhenti, terus keluar bisul d muka, punya sakit, tak serik beli lagi sf beauy..cadang2 nak beli tabita

pembekal mutiara said...

Nasib baik baca blog awak,terus berhenti niat d hati.

siti fateha said...

salam ... i dah pakai tabita dari bulan 10 tahun ni sampai sekarang dah masuk set yang kedua ... so far alhamdulillah takde ape malah kulit makin cantik ... kazen .kawan2 semua dah pakai .. lagipon sis gambar awak tu tak sama dengan tabita yang original ... day cream tabita warnanya tak macam tu .. kuning die lagi pekat dan likat .. night cream die pon lain .. i rasa u salah pakai .. tabita memang banyak yang tak ori . i pernah kena sekali ... rm280 nak murah punya pasal .. tapi pulang balik .. kalau nak tau set tabita yang ori beg die lain ... warna emas die lain .. warna toner pon lain .. bau pencuci die pon lain .... so skarang i mmg pengguna setia tabita dan i rasa u mengarut ..

andika said...

I beli tabita tetapi warna krim x sama pun mcm u tunjuk kat atas..

mekjangok said...

salam arriza....terima kasih kongsi..akak baru nak pakai...mohon share pengalaman buleh? benda mcm nie perlu disebar2 kan...mungkin kat luar tu ramai yg x tahu...

bunga13 said...

Tgk org yg pki tabita mmg kulit cntik..tp xbtni sbb xde klulusan kkm n mhal...sy pki sf beauty lg bgus...mmg kulit jd cntik.ad klulusn kkm lg...yg best..ble brenti kulit xkusam pon..cuma xscerah mcm ms tgh pki sf la..ni nk pki smula..xyh mekap kulit dh cntik puteh gebu...huhu..jom tgk kt fb zayra abadi..testi kulit sy sndiri..bleh dptkn dr sy rege murh je...0123590702.sekian.

andika said...

Sf beauty,as beauty m aura maya pun cam sama je..dari segi sabun n krim

arwezza Jabal said...

Xpayah la guna tabita..biar sy je yg guna..hahaha!

Cik Puan Peah said...

try tgok blog indon ni....

http://bungailalang.blogspot.com/2012/01/review-buat-cantik-itu-mahal-dan-sakit.html

die cakap :

2. Tabita Skin Care

Oke ini adalah hal paling bodoh yang pernah saya lakukan. Mempercayakan muka saya semata wayang pada krim racikan gak jelas padahal harganya gak bisa dibilang murah. Satu paket produknya dijual seharga 650ribu - 750 IDR berisi dari krim malam, siang, toner, dan sabun. Durasi pemakaian satu paketnya, antara 1 sampai 2 bulan. Muka saya memang jadi putih sesudah pemakaian produk ini, tapi bukan putih yang merona. Muka saya sebenarnya juga gak hitam-hitam amat, tapi bekas jerawat bandel itulah yang bikin muka saya kayak anjing dalmatians. Hmm.. gak separah itu juga sih :P. Fase ini saya habiskan dua paket saja, setelah itu berhenti karena issue mercury dan Hidroquinon yang sempat disiarkan Trans TV. Krim gadungan ini, bisa bikin mandul... hih! amit-amit. Tingkat kepuasan??


wahhhhh takut guweeee....

Gadih Lambah Anti Koruptor said...

hati hati, saat ini sangat banyak produk tabita skin care palsu. salah satu tanda tanda produk palsu dibawah botol toner terdapat tulisan TBT yang asli tulisannya LS. Nigthly Cream yang asli warnanya Pearl White sedangkan yang palsu Brigth White. Facial soap yang palsu lebih encer (aqueous) yang asli Kental (condensed). Smooth lotion yang asli lebih encer, yang palsu berwarna lebih hitam (pekat).
untuk mendapatkan produk asli hubung kami disini tabita skin care care yg asli botol facial soap dan tonernya warna putih, yang transparant sudah tidak beredar lagi sejak tahun 2011

Anna Watie said...

Kita dh boleh fklir...di malaysiah jer produk yg ada hidroqinon dh kena ban....ni kan pulak ada mekuri.... Sekecil mana pun mekuri ia yetap bersifat racun dan tdk boleh hilang secara semulajadi... Klau yg kata dh pakai produl tabita origimal..mari la share sapa pengeluarnya... Ingredient.... Ayat Klise asal bahaya je claim beli produk tiruan la.... And yg original ada kkm tak....

Anna Watie said...

Kita dh boleh fklir...di malaysiah jer produk yg ada hidroqinon dh kena ban....ni kan pulak ada mekuri.... Sekecil mana pun mekuri ia yetap bersifat racun dan tdk boleh hilang secara semulajadi... Klau yg kata dh pakai produl tabita origimal..mari la share sapa pengeluarnya... Ingredient.... Ayat Klise asal bahaya je claim beli produk tiruan la.... And yg original ada kkm tak....

Anna Watie said...

Kita dh boleh fklir...di malaysiah jer produk yg ada hidroqinon dh kena ban....ni kan pulak ada mekuri.... Sekecil mana pun mekuri ia yetap bersifat racun dan tdk boleh hilang secara semulajadi... Klau yg kata dh pakai produl tabita origimal..mari la share sapa pengeluarnya... Ingredient.... Ayat Klise asal bahaya je claim beli produk tiruan la.... And yg original ada kkm tak....

Nina Azhar said...

salam... i google around , found this website... . fyi MBSA dah rampas tabita ni .

Shida said...

Mn linknye...cube share

Shida said...

Mn linknye...cube share

Shida said...

Mn linknye...cube share

SenSe Of Beauty said...

cuba tgk link nih plak...just share

http://rainatabita.blogspot.com/p/tabita-skincare-certified-by-npcb.html

mayy queen said...

hello dear,,i menjual perawatn wajah berbahan alami...egyptian magic cream n beauty magic cream...non mercury!!!ratusan testimoni cust more info add pin bb 25c2ab89 or sms - whatssapp +6287810410586..my twitter lissmayy or fb thankyou dear

AmshaRiza said...

Baru jer pakai tabita sehari. Sudah mcm2 yg di perkatakan psl produk ni. Tp, i pun terkejut bila tengok kandungannya exactly mcm natural 99. Perasaan was2 sudah ade kt situ. Tp, i try gune dulu utk 3 bulan. Nak tengok hasilnya. Kalau ok i teruskan pemakaian.

hazira said...

ala produk tengah hangat ,,mcm2 la gosip ,,,lepas ni produk lain plak hangat ..produk tu plak jadi bahan gosip .lumrah lehidupan tak ada yg sempurna ,,,

Montanna Abdullah said...

Bila baca testimoni dan pengalaman kawan-kawan dalam forum nie perasaan bercampur baur...akak baru start pakai produk nie 9hb feb lepas dan skarang semua rasa pedih2,gatal2 memang ada cuma blm berlaku pengelupasan...bagaimana pun teruskan dulu penggunaan sehingga ke calitan yang terakhir set nie......

AkuHuduh said...

Assalammualaikum nk cantik sebenarnya kena banyak baca quran. Murah malah free jer. Actually quran ni sb kan badan kita ceria dan sel2 dalaman sihat. Kosmetik membaiki dr luaran. Allah swt rekomen madu. Beli la madu original walau mahal insyaallah wajah jugak akan jadi cun. Selain tu ada herba tempatan yg amat baik tuk jadikan kosmetik spt pokok mengkunyit tuk jerawat dan resdung.

Syam Rawi said...

Asalamualaikum... I tak nak komen produk mana bagus or tak. I just nak share. I guna Fair & Lovely sejak i berumur 12 tahun waktu mula fair and lovely packaging nya masih sepeti ubat gigi dulu. Sampai sekarang... Memang tak lah mencerahkan so far kulit tak de jerawat.... Alhamdulillah sekarang dah usia 37 means 25 years dah guna Fair & Lovely...bagus dan buat kulit sentiasa awet muda... Try guys ok....

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Thanks for sharing..

I google produk ni sbb dpt tau dr my fren kata ramai artis2 kita pakai.. tp bila dah dpt info ni, bermakna I kena maintain je la dgn SKII + makan kolagen.

*sapa2 kat sini nak makan pure marine colagen, contact la kita ye. ;).

nor said...

tabita femes sekarang ni...takpe la i stiil jual dan inject customer vitamin c....lagi cepat kesan dan halus kulit...
kuku jadi kuat,rambut pun tak gugur...
i kerja nurse...kalau nak inject vitamin u all boleh call i...i charge rm 10 je...sms penat la..ramai yg sms nak tanya je...kadang diorang dah beli pun vitamin tempat lain..macam kaunter pertanyaan pun ada i ni..i guna buterfly yg i order dari kilang...
glutax 3g sekotak rm 150
glutax 5g sekotak rm 150
biocell forte rm 100 sekotak.
dan mcm2 produk lagi.
i juga jual ronasutra
farmasi colour cosmetic
dherb dan lain2..
call 0194803904...

zulmine mahmood said...

kalau was-was guna produk Tabita, jom guna Produk As Beauty keluaran malaysia,putih gebu tanpa penglupasan,kemerahan.bebas hydroquinone,murah dan ringkas. contact agen sah untuk best price: 0195517713

Nor Az said...

I pun tgh pakai produk ni....so insyaallahh boleh cute2 lg

ieza omar said...

hi owner blog..blh ke sya nk share ke fb..tuk remind kawan2 psl tabita ni..?

iskandar isyraf said...

jom guna supplement dari SNE(terbaikk)
do contact me @ 0173687152

hawa ermm said...

Hai .... Dulu i pakai fair n luvly gak... Memang best...cerah semulajadi... Pastu. Da malas stop pakai... Muke trus jadi kusam.. so conclusion.. ape jenis produk pun.. kalu kite stop.... Memang ad effect...

ferus said...

Well said. Saya sudah terbeli produk ini dan ianya sama seperti produk RDL babyface dari Philiphines.. 2 kali saya menggunakannya, kulit saya tidak ubah seperti udang terbakar dan pedih. Serta merta saya menghentikan penggunaannya dan jujur saya akui produk tersebut mengandungi hydroquinone dan merbahaya untuk kesihatan kulit. Bercanggah dengan broshur yg menulis tidak mengandungi bahan tersebut. Saya sangat setuju dengan persoalan siapakah pengeluar dan pengedar kosmetik jenama tabita. Packaging diubahsuai kelihatan seperti produk ternama walhal ianya boleh didapati dengan harga jauh lebih murah.. Ya, serendah RM20.00. Pelik bila tiada tertera syarikat pengeluar atau pengedar dibungkusan dan ternyata ianya dilaksanakan oleh mereka yg tidak ada rasa tanggungjawab. Kepada pengguna yang lain, berhati-hatilah dan nasihat ini adalah untuk saya juga.

ida rosneli said...
This comment has been removed by the author.
ida rosneli said...

hai...tabita kan ke dah ade kelulusan kkm...nak tahu betul ke tak boleh ke...http://portal.bpfk.gov.my/product_search.cfm

ella kamesar said...

Pembaziran jee beli tabita...padahal same jee dgn natural 99 tu...kesimpulan nye...beli je natural 99 yg harge bawah rm10 tu...

Siti Zulaikhah said...

Bleh tolong beri pencerahan berkaitan.kelukusankkm x sis

eone daniel azri said...

saya dah pakai 2 kali...lepas 5 bulan saya beli lagi sekali...takda apa pun.kulit dulu yang kusam kini semakin bersih.yang penting beli yg ori...gambar yang kat atas tu nampak x ori jer....terpulang kalau nan pakai....

eone daniel azri said...

saya dah pakai 2 kali...lepas 5 bulan saya beli lagi sekali...takda apa pun.kulit dulu yang kusam kini semakin bersih.yang penting beli yg ori...gambar yang kat atas tu nampak x ori jer....terpulang kalau nan pakai....

sha said...

Thanks for the info..sy ni slh seorg yg suka pkai produk muka tukar2.means klw yg ni ok bukan nak teruskan tp suka cuba produk lain yg lagi murah n ok.dlu pernah guna 1priduk pengelupasan..terasa nyesal pun ade sbb pedih ms lupas..sbb bila tifo kite xsedar muka kita gatal..n dlm ms itu jgk kite pun xsdar kite garu muka kite..oh Ya Allah..ms tu cam nak maki je..bila bgn tdo tgk muka ade merah n melecet..mungkin garu terlalu lama..serius mmg cam nak nangis je!!hbis husbie mrh sy..dia kata nk cantik jd xcantik.smpai muka jd cam ape..n produk ni for trial set rm180.after 3weeks guna muka mmg cantik .licin n berkilat..tp parut masih ade ..parut garu tu..susah nak hilang..sedih sgt ms tu..u know wht..bila kne panas..muka i merah.tp pd sy klw muka putih tp xsmuka jd..cam ape kn?produk tu kne pkai kt muka je tp leher xleh lgsg..ermn klw cam tu jd hitam pd leher putih je kt muka..now pkai produk collagen plus vit e..beli borong dpt murah smbil2 tu jual skli..so far ok..maberles superb..xya pkai bedak kluar uma..just lipstik je..sape2 nak blh order dgn sy ----sha 0197826682 rm40/set..puasss k yg pasti..

sha said...

Thanks for the info..sy ni slh seorg yg suka pkai produk muka tukar2.means klw yg ni ok bukan nak teruskan tp suka cuba produk lain yg lagi murah n ok.dlu pernah guna 1priduk pengelupasan..terasa nyesal pun ade sbb pedih ms lupas..sbb bila tifo kite xsedar muka kita gatal..n dlm ms itu jgk kite pun xsdar kite garu muka kite..oh Ya Allah..ms tu cam nak maki je..bila bgn tdo tgk muka ade merah n melecet..mungkin garu terlalu lama..serius mmg cam nak nangis je!!hbis husbie mrh sy..dia kata nk cantik jd xcantik.smpai muka jd cam ape..n produk ni for trial set rm180.after 3weeks guna muka mmg cantik .licin n berkilat..tp parut masih ade ..parut garu tu..susah nak hilang..sedih sgt ms tu..u know wht..bila kne panas..muka i merah.tp pd sy klw muka putih tp xsmuka jd..cam ape kn?produk tu kne pkai kt muka je tp leher xleh lgsg..ermn klw cam tu jd hitam pd leher putih je kt muka..now pkai produk collagen plus vit e..beli borong dpt murah smbil2 tu jual skli..so far ok..maberles superb..xya pkai bedak kluar uma..just lipstik je..sape2 nak blh order dgn sy ----sha 0197826682 rm40/set..puasss k yg pasti..

Sweetly Khaleena said...

salam sis :) good info sis...mohon share ya....sebab baru kejap tadi..membe rapat komen about tabita...die dah pakai tabita almost 1 mnth...mmg sepanjang pemakaian..sgt2 lembut kulit die, but sy perasan smthg, kulit die seakan-akan tegang..tp cerah..tu yg best..pastu die mengadu "Aq pkai tabita tpi dah abis aku stop dlu mke aq nek jerawat blik....
Then aku engt nk stop terus nk pki yg len suggest aq produck yg ok ckit...." so sy sarankan die berhenti, n just amik supplement je :)

sha said...

Hai..sama dgn cousin sy bru2 ni muka dia jd makin nipis after guna tabita..Alhamdulillah..berkat ikut gerak hti dia ajak jumpa pakar kulit..doctor tu ckp muka sepupu sy tu cantuk tp bila dia check btol2 ..kulit sepupu sy dlm tahap yg merbahaya..if dia teruskan guna tabita..bila doctor check muka sy..dia ckap muka sy ade penghakisan sikit..tp sel2 baru sedang m'perbaiki kulit muka sy..n dia sugest teruskan guna produk collagen vit e tu..seronok sgt..tp kesian kt cousin sy tu..sbb dia kne stop guna tabita n now pkai krim hospial pakar..yg lg kesian muka dia merah2 cam kne bkar..jerawat naik mendadak..nak xnk kne thn gak la dia ckp..doktor kata tu nak perbaiki kulit yg kne bahan kimia terlalu tinggi..seram..nasibaik produk sy pkai hanya guna ekstrak madu lebah n vit e..Alhamdulillah..akan ku teruskan guna..

ida rosneli said...

Boleh baca kat sini...
http://pembantufarmasi.blogspot.com/2013/04/tabita-lulus-kkm.html?m=1

Fazliana Jamil said...

Senang tanya KKM terus ye dari kite berdebat kat sini... so ini jawapan KKM berkenaan tabita.


Untuk makluman puan, semua produk kosmetik sama ada yang diimport atau dikilangkan di Malaysia, perlu dinotifikasikan kepada Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK), KKM sebelum produk tersebut boleh dikilang, diimport atau dipasarkan di Malaysia. Syarikat yang bertanggungjawab memasarkan produk adalah bertanggungjawab untuk membuat notifikasi kepada pihak BPFK dan memastikan produk adalah selamat dan berkualiti untuk pengguna serta tuntutan produk yang dinyatakan pada label boleh disokong dengan bukti dokumentasi untuk semakan masa hadapan.



Merujuk kepada pertanyaan puan, produk jenama Tabita Skincare adalah tidak bernotifikasi dengan Kementerian Kesihatan Malaysia. Oleh itu produk jenama tersebut tidak dibenarkan untuk berada dalam pasaran Malaysia. Memandangkan produk tersebut tidak bernotifikasi dengan KKM, maka kami tidak dapat mengesahkan keselamatan dan juga kualiti produk jenama tersebut.



Pihak kami pernah menerima pertanyaan dari orang ramai dan mereka mendakwa bahawa produk tersebut yang dikilangkan di luar negara boleh dibeli melalui intenet. Mereka boleh memperolehi bekalan produk tersebut secara langsung dari pengilang di luar negara. Walau bagaimanapun, mereka telah dinasihatkan agar memberhentikan penggunaan produk-produk ini dengan serta-merta kerana dikhuatiri boleh membawa kesan mudarat kerana kandungan sebenar produk-produk tersebut tidak diketahui.



Sekiranya puan mendapati produk tersebut ada dijual dalam pasaran Malaysia, mohon kerjasama pihak puan untuk berkongsi dengan kami berkenaan premis yang menjual produk tersebut untuk tindakan selanjutnya pihak kami. Adalah manjadi satu kesalahan jika syarikat tersebut menjual sesuatu produk kosmetik yang tidak bernotifikasi dengan KKM.



Sekian, terima kasih.



xxxxxx
Seksyen Kosmetik
b/p.Timbalan Pengarah
Pusat Pasca Pendaftaran Produk
Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan
Kementerian Kesihatan Malaysia
Tel :03-78835532
Fax: 03-79556772

NZ Trendy & Beauty said...

As salam.. Jom Order Tabyta Gold Keluaran Malaysia dan dikilangkan di Malaysia.. Telah mendapat kelulusan dari KKM..

NO.KKM sila refer link ni

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=127946310737852&set=a.109484482584035.1073741830.100005674511540&type=1&theater


Untuk order boleh sms/pm sy 0105255063 @

add fb sy Zasya Azreen
https://www.facebook.com/nz7487

Fazliana Jamil said...

link KKM?

Nik Yuhanis said...

SALAM... I penah guna tabita.. sgt2 azab..hari ke-2 pakai mula merah..then bengkak..n bengkak lagi sampai mata X boleh buka.. + dengan gatal n pedih..terpaksa pergi jumpa doktor pakar..I ni dah trmasuk kes yg keberapa dah pn X tau..sbb dah byk kes katanya doc yg merawat I..I terpaksa MC hampir selama seminggu..terpaksa kena tahan wad bberapa hari..bukti resit rawatan n gambar I boleh jadikn bukti..kpd sape2 yg baru nk try guna tu..tlg la pikirkn sebaik2 nya..Sayangi muka n duit anda..jgn la duk tempek bnda ni kt muka kamu..bnda ni dh jadi kt ramai org..

Lisa A.Hasan said...

Memang versi produk RDL sama je pengguna kita dah kena tipu :) saya ada juga pakai tahun 90'an bila baca testimoni memang sama pedih jangan cerita rasa MCM nak melompat my advise better jangan pakai produk yang merbahaya fikir dulu sebelum menyesal

junsisqo said...

orang yang guna tabita skincare mesti marah kat blog ni ...kan dia dah kata die bukan nk sekat rezeki yg lain2 or kondem produk ni...
saya mmg berniat nk try tp sy survey pelbagai tempat...mmg tak ada kelulusan KKM kata sales person yg selalu sy beli produk kecantikan di kedainya..di outlet dan produk akan disita bg sesiapa yg menjualnya...kalau betul produk ni bagus dan dah lama bertapak kenapa ianya xboleh dijual secara terang2an? dan kenapa kkm xberi kelulusan?
siapa yang boleh jawab?

Ain Abdullah said...

product kulit saya hanya pakai garniea. dah berapa tahun saya pakai elok je.. tapi saya minum eiday collagen. 2 minggu kulit cerah and lembab je. kalau nak tahu tentang product ni call saya 0102694146

Loner Writer said...

Saya baru beli tabita skin care...so baru je nk start pakai..before this macam takut juga coz ramai orang kate peeling dia menyakitkan...tapi lepas baca blog ni saya decide tak mahu teruskan...sebab saya ni penakut tak bole rase sakit sikit...btw, saya juga menggunakan produk Maixara(tablet), so far ok sbb ia cuci dari internal. Tabita tu buat hiasan je dalam rumah..takpe la walaupun RM300 melayang, tapi duit bole dicari..rezeki Allah yang bagi...bagi sesetengah orang akan fikir tindakkan saya agak bodoh.but who cares, my money not your problem....so ini memang pengajaran untuk saya juga...just sharing...

Chal ExtremeRich said...

Sy ada beli smooth lotion Tabita. Bawah botol label LS. RM80. mmg pedih dan menipiskan kulit muka. saling x tumpang mcm RDL babyface RM10 kat pasar malam. :( rugi duit dan muka rosak!!!

Mell Tauhid said...

tabita trial set saya order baru je sampai ni. pernah dengar tabita ni bahaya. tapi tolak rasa was was tu. ni saya baru je bukak krim siang n malam.dan saya sangat terkejut sebab krim siang dan malam yg sangat sangat sama dengan natural 99. for ur information nat 99 mengandungi merkuri yg sangat kuat. saya pernah pakai almost 1 year. krim dia melekit. dan likat. muka memang cantik dan putih bersih. tapi bila kena panas azab sangat. once saya stop guna nat 99 terus muka jadi teruk sangat. sekarang ni saya just tepek bedak tanaka dan ubat farmasi untuk keringkan jerawat. nak tengok muka pun rasa menakutkan. alhamdulillah sekrang makin pulih. jadi lepas terbaca blog ni (tergerak hati sebenarnya nak tgk maklumat tabita) terus tak jadi pakai. biar lah 100 saya melayang mcm tu je. asalkan muka saya tak bertepek dengan merkuri n chemical yg ngarut2 tu lagi. seram! pada saya nat 99 dan tabita adalah produk yg sama. cuma ada tambahan toner saja. sekarang dalam cubaab memakai dnars skin care. sangat selesa. byk produk dan supplement saya cuba. biasa la orng perempuan. sapa taknak cantik kan. tapi untuk tabita ni memang saya tolak tepi. bye bye tabita. *buang dalam tong sampah* hhiihi.

Rahminit Astari said...

Dear Nik, saya turut prihatin atas efek dari product Tabitha pd anda.
Nik, mungkin Nik beli itu adalah Product Tabitha yang fake. Saya sudah gunakam Tabitha 2 thn. So far tidak ada masalah.
Thank you

Rahminit Astari said...

Hi Mel...
Senang ya bisa dengar semua orang berbicara dan meluahkan pikiran serta perasaan mengenai Tabitha.
Saya salah satu pengguna Tabitha, awalnya memang pedih, mgkn dalam 1 minggu saja. Setelah itu barulah rasa Ok. Tapi tiap org punya kulit yg tidak sama, jd sensitif berbeda. So far saya tidak mengalami kendala dan sy sdh gunakan 2thn.
Anyway, Natural 99 itu apakah product Malaysia?
Thanks for sharing

che wan nur haryrah said...

Sy pakai produk dr .doktor hasseenah je.. Alhamdulillah jerawat dah hilang...kulit jd licin..

nur humaira said...

alamak!!! baru order trial set tabita. mnyesal. thanx for sharing

Reez Wan said...

Betol2.. I pom da pkai tabita lame da... Xde pape pom.. kulit smakin bersih ade la.. I tgk gmbr tabita yg u post tu da terang2 nmpak bukan ori.. Sorry to say.. klau btol tabita sperti ape yg u kate kan knapa bpfk x kluarkan perintah tabita diharamkan d mlaysia??... So??... renung2kan slamat beramal...

Syeeda said...

pakai sesuatu produk ni depend pada kesesuaian kulit individu.. sy dari dulu pakai safi muka xla berjerawat tp mmg xcerah2 pun sampai 1 masa nak try tukar yg lain muka dah mula bengkak n gatal2.. last nak try jugak tukar ke pencuci muka anugerah. skrg pakai bedak sejuk jugak..natural senang biar lambat kesan dia xkisah la jnji muka sihat

Lia Azlia said...

Hi All...

bagi anda yg ingin mengetahui cara penjagaan kulit wajah yeng betul .. jom join Beauty Workshop pada 6 oktober 2013 ini bertempat di Petaling Jaya Selangor. Tiada yuran dikenakan ... "Kelas PERCUMA"

sekirnya berminat sila lawati www.dbeautystation.blogspot.com

Hanny Prista said...

ada pemakai kosmetik tabitanya dari Jakarta, Indonesia?

segera bals ya.. terima kasih.

Adiek Last said...

Produk yg mngelupas mmg xelok..itu je la

Rendy Demust said...

bahasa yang disampaikan sangat simple dan mudah dipahami dan artikel ini sangat membantu menambah referensi untuk blog saya terimakasih alatkimia.com

NZ Trendy & Beauty said...

As salam.. Jom Order Tabyta Gold Keluaran Malaysia dan dikilangkan di Malaysia.. Telah mendapat kelulusan dari KKM..

NO.KKM sila refer link ni

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=127946310737852&set=a.109484482584035.1073741830.100005674511540&type=1&theater


Untuk order boleh sms/pm sy 0105255063 @

add fb sy Zasya Azreen
https://www.facebook.com/nz7487

reen said...
This comment has been removed by the author.
Supplement Kurus said...

tabita ni sama je dgn RDL Babyface tu dan krim natural 99. At least RDL Babyface dia bagitahu yg produknya terang2 ada hydroquinone. Tabita ni pulak tak nak mengaku. Sabun papaya pun bau sama mcm RDL punya. Cuma dicairkan utk mengambil keuntungan byk. RDL Babyface sama mcm smooth lotion Tabita. Smooth lotion Tabita RM80/botol. RDL babyface RM18/botol. Sabun papaya dalam Rm3/ketul. Bayangkan. Natural 99 krim siang malam rm10/set. Wowwww. Cekik darah

yasmin said...

tabita ni memang slalu kene pakai..sy pnah tinggal 3hari je tp die start balik mengelupass..
sakit oOo..
tp x dinafikan produk ni mmg melicinkan muka,part nak beli tiap2 kali time habis awl2 buat backup tu yg susa sikit, HARGANYA..
so last2 berbalik pada safi je..hehe

demi lovato said...

Hi, sy nk share pengalaman sy pkai produk2 seangkatan ngn tabita ni. Dulu,muke sy langsung xde jerawat. Flawless gile. Pakai foundation avon, die shiny2. mmg lawa kulit n xde lgsg effect. then, tetibe avon discontinue produk tu n dh x kuar dh. sy pon try a alternative lain cri produk kt psrn. tut2 kt kiosk kecik2 kt mall ni, ade akak ni promote puteri rembulan. sy ni cpt trpengaruh, trus beli set tu. tahun 2008 sy start pkai. mase tu dh smbung diploma. pastu tahun awal tahun 2010 camtu, time tu sy blja kt phg, so jauh nk ke kl beli stok tu. so, sy stop je la pkai. pas seminggu, mak aih. die naik jerawat kt pipi. lepas tu kt dahi, dagu. time tu mmg rse cam nk nangis pon ade, rse nk sumpah je jerawat tu. then, trus pg cri stok kt kl sbb takut melarat. then after beli, apply, stil naik jerawat gile2. pastu sy pon jumpe ahli farmasi kt farmasi caring midvalley x silap, buat analisa kulit. die nasihat sy, jgn pkai produk2 seangkatan cmni kt psrn. sbb die pon pnh kene. so, die kate mmg effect produk tu kt kite bagus pada mulenye. tp pada 1 tahap, kulit kite akan immune ngn produk tu. sedih ooo time tu, kulit muke dri xde masalah jd mcm ape dah. 1 muke jerawat. tp nk wat cmne. bnde dh trjadi. pastu, p jumpe doktor, mkn antibiotik, pkai produk muke cetaphil. alhamdulillah, dh ok even kdg2 naik jerawat time period tp xde la mcm stop pkai puteri rembulan. so, sesiapa nk try tu, better pk la. mule2 mmg la lawa, flawless, cantek, tp tggu la kesannye pd mase akan dtg. trust me, u will regret urself. dari elok muke, pastu jangka mase akan dtg trpakse laburkan lebih byk duit nk repairkan blek kulit. so, trust more to produk yg jual kt farmasi. tu je yg sy pegang skng ni. hope cite sy ni dpt bg input n pglmn kt korang. :))

Unknown said...

Saya dah 3 tahun pakai tabita. Alhamdulillah tiada masalah langsung. Sekarang anak, anak buah, ipar duai semua pun pakai tabita. Setakat tak pakai 2 3 hari pun tiada masalah. Yang penting pakailah yang original. Saya pakai set exclusive boleh tahan sampai 6 bulan. Sangat jimat dan berbaloi.....tak perlu pakai tebal2 just calit sedikit sahaja. Sbb tu muka saya sekata dan normal macam biasa sahaja....tak perlu make up tebal2, tak perlu pakai foundation tebal2....muka nampak natural saja....tq tabita

sayang hurul ein said...
This comment has been removed by the author.
Nurul Farhana said...

Aritu da kuar paper kkm xluluskn produk tabita.baca BERITA HARIAN. JUMAAT,26 APRIL,2013. Sy xley pos gamba 2.klu x,da pos da. Naseb sy xbeli dlu.sy pun pengguna setia Mary Kay. ;)

Nurul Farhana said...

Aritu da kuar paper kkm xluluskn produk tabita.baca BERITA HARIAN. JUMAAT,26 APRIL,2013. Sy xley pos gamba 2.klu x,da pos da. Naseb sy xbeli dlu.sy pun pengguna setia Mary Kay. ;)

taufik rahman said...

vimax terima kasih untuk sharingnya, artikel yang menarik, di tunggu artikel selanjutnya

dameya said...

I'm ex tabita user. Ehh. Boleh pulak mcm tu. Hee. Yah. Act, kalau you beli tabita ori punya sure tak ada apa2 masalah. I pakai dalam 6 bulan je. Mmg muka putih but banyak jerawat pasir naik. Then i stop. 1st reason sbb this ori for sure dia mahal. Utk excl pack rm350. Mahal kan ? then sbb utk jangka yg lama. I think tak bagus utk kulit , body you. Sbb i rasa bahan kimia dia kuat sbb toner dia bau kuat sgt. You sapu kat muka sure tak boleh nafas. Sbb mmg trlalu kuat bau dia. Sbb tu preggy tak boleh pakai toner dia tu. So its up to you. You decided what you want.

Erdeeana Azura said...

Assalammualaikum. ^_^

peace!! no war~! Salam Jumaat. :)
apalah kiranya kan..sape2 yg mmg pasti sgt4 bhwa tabita yg encik@cik@puan@dato@tansri@datin n whatsoever pakai@jual tu adalah tabita asli, memurahkan hati membawa tabita asli awk tu ke makmal utk ujian? bukan apa..jikalau lah betul itu tidak bahaya..penerangan bersama bukti akan menyokong awk. tapi..kalaulah terbukti mmg bahaya..tapi awk diamkan n x ambil apa2 action pon..sanggupkah awk tanggung rasa bersalah (kalau ada perasaan tu) bila muka2 cstmr awk rosak n bermasalah wlu bkn sekarang pon, mgkin satu hari nanti, sbb pakai produk yg awk jual n sbb percaya dgn kata2 awk sebgi penjual? ^_^ klu btl ok..sy pon nak cantik. ^_^

sekian..Salam Ukhuwah.

fendi-collection said...
This comment has been removed by the author.
Malaysia Independent Distributor Nucerity International said...

Best Skin Care Products - Top Ten List - TheTopTens.com - http://www.thetoptens.com/best-skin-care-products/

interested to try or be a distributor? call/whatsapp 0122248249/0179001456. you are pioneer! company just launced 17-04-2014.
skincerity helps to cleanse, rejuvenate, exfoliate, amplify & moisturize your skin.

sea_aim said...

Write on behalf my wife, dia dh hampir 2 tahon pki tabita.. Sy akui kulit mmg cantik.. Kwn2 dia pon puji. Jd klu yg nk pki pastikan ori, klu takot cuci pakai shurah je yer..

Mas Saggitarius said...

Salam.. nk share juga.. sblm penggunaan tabita,, jerawat saya x lekang dari muka.. mcm2 dah try.. jerawat degil.. tapi alhamdulillah slps penggunaan tabita.. semua kawan2 terkejut muka nampak lebih cantik.. dan ramai pula nk mencuba hasil testimoni saya.. hmm..